Кућни љубимци добродошли у просторије Општине Врачар

С првим данима ове године стигла је и могућност за кућне љубимце да са власницима уђу и у просторије јавне управе у Београду, што је заслуга Општине Врачар која је прва у српској престоници покренула ову ининцијативу, а и спровела је у пракси.

Пси који су у наручју или на повоцу, као и маце у транспортерима, могу сада заједно са својим власницима да уђу у просторије Општине, шалтер сале, а једино ограничење односи се на псе који спадају у опасне расе, попут стафорда, који ће власнике морати да сачекају испред Општине у кућицама и местима која су за то предвиђена.

Председник Скупштине општине Врачар Михајло Групковић каже да је проширење градске одлуке о држању кућних љубимаца последица реалне потребе, али и део концепта одговорног власништва на коме општина Врачар ради претходне две године.

„Поред вакцинисања, чиповања, рада на томе да власник не напушта љубимце, идемо даље и сада ће они улазити у шалтер салу и услужни центар Општине“, наводи Групковић и објашњава да тиме Општина показује разумевање за грађане којима понекад кућни љубимци буду украдени када их оставе испред Општине“, навео је Групковић.

Према његовим речима, и запослене у Општини обрадовала је оваква одлука, јер и међу њима има власника куца и маца, а оних који се плаше нема.

„Они разумеју потребу за овим, јер смо ми већ дуги низ година међу општинама с највећим бројем власничких паса“, истиче Групковић и додаје да се нада да ће и друге општине у Београду следити пример Врачара.

Град је предвидео да свака општина одлуку о дозвољавању уласка кућних љубимаца у просторије општине донесе сама, а Групковић се нада да ће Врачар „покренути ланац“ и довести до тога да све општине постану „пет френдли“.

Општина Стари град прва је пре неколико година испред зграде општине поставила паркинг за псе, односно предвидела место на коме ће пси сачекати своје власнике, а све су чешће и акције широм Србије где грађани праве кућице за луталице, остављају храну и воду за животиње које се на улици боре за опстанак.

Чини се да су људи постали осетљивији на живот слабијих, а сваки љубимац на пажњу и љубав одговара десет пута јаче, па је то ситуација у којој сви добијају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво