Пироћанац гради минијатурне цркве

Улога цркве кроз историју на нашим просторима била је различита, али је чињеница да јој се последњих деценија људи враћају. Занимљив делић тог поглавља има и један Пироћанац Светислав Манчић који годинама ради у Гаџином Хану а живи у Нишу, због тога што је први у Србији почео да прави такозване минијатурне преносиве цркве.

Црквено звоно последњих година у селу Краставче у општини Гаџин Хан оглашава се захваљујући мештанки која живи и ради у Немачкој. Село са тридесетак становника у подножју Суве планине није имало цркву, па је њена жеља да свом селу поклони цркву добродошла.

Горан Филиповић из тог села наводи да им минијатурна црква много значи јер да није ње, како каже, морали би да иду у другу парохију на молитве.

Ове цркве не би било да на идеју изградње минијатурних богомоља није дошао Светислав Манчић, пре шест година док је израђивао надгробне споменике на Косову и Метохији.

„Кад сам видео рушење наших цркава и манастира на Косову и Метохији, а знајући да наши људи немају у селима цркве, дошао сам на идеју да урадим минијатурне цркве у које може током службе да стане око двадесет пет особа“, објашњава Манчић.   

Наводи да је мала преносива црква апсолутно идентична великим, да је њена предност у томе што може да се постави било где, где год за то људи имају потребу.

„Цркве су осликане по канонима православне цркве. Човек који жели може да добије цркву у року од два до три месеца“, истиче Манчић.

Црква посвећена Светом Архангелу Михаилу од 18 квадрата је највећа црква до сада коју је Манчић изградио, док најмања има само шест квадрата.

У Манчићевој радионици тренутно се склапају две цркве, само темељ тежак је око тону, а облаже се различитим врстама камена у зависности од жеља донатора цркви.

Манчић наводи да људи обично желе да поклоне цркву свом месту, тамо где је нема. 

Иако има 68 година, Светислав Манчић наставља да ради, а подстрек му је и то што су верници, каже, лепо прихватили његову идеју.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво