Сладолед са Тајланда на Стефанов начин

Хладно је и можда није најбоље време за сладолед, али јесте за причу о момку који је од ове посластице направио уносан посао. Стефан Гајић открива како покренути и сачувати посао да се не истопи попут сладоледа.

У Тајланду никада није био, али је специјалиста за прављење сладоледа из ове азијске земље. Пре две године гледајући снимке на интернету како се од разних састојака праве ледене ролнице дошао је на идеју да и сам покуша.

„Одмах ми је синула идеја зашто ја не бих био тај који би их довео у овај град, кренуо сам у потрагу за пословним партнером, кренуо да истражујем о индустрији сладоледа и потенцијалним франшизама, након тога смо формирали бизнис план и већ тада смо знали да имамо нешто посебно“, прича Стефан Гајић.

Са колегом Бенџамином из Словеније осмислио је које све састојке може да понуди купцима у Србији.

Као нов, њихов производ не само да је привукао медијску пажњу, већ и погледе знатижељних муштерија. Радознали су били и сами - хоће ли посао потрајати или ће се истопити попут сладоледа.

„На почетку су се сви сложили да је идеја интересантна, међутим, наравно, сви су имали одређену дозу скептицизма с обзиром да смо нас двојица пионири у овој индустрији. Међутим, нама је сама чињеница да доносимо нешто ново на тржиште била и највећа мотивација и највећи изазов и подршка“, објашњава Стефан.

Као студентима економије, део који се тиче бизнис плана и пробоја на тржиште није тешко пао. Контакт са муштеријама додатно је учврстило и Стефаново искуство у угоститељству.

„Прошао сам кроз широк спектар занимања која су претежно имала везе са угоститељством, радио сам у кафићима, клубове за резервације, у једном тренутку сам радио као агент за продају осигурања, чак сам се нашао и у улози крупијеа“, набраја Стефан.

А бивши крупије, Стефан, оцењује колико се данас човек коцка ако одлучи да постане предузетник: „Мислим да тренутно предузетништво у Србији јесте у неком успону. Људи имају доста страхова и мислим да треба савладати страхове, треба бити иновативан, треба бити истрајан и упоран при самом тренутку настанка идеје и наравно остале ствари где временом крећу да се слажу јер искуство наравно долази са годинама“.

Такође, саветује Стефан, морате бити фокусирани на производ и трудити се да га усавршавате. Стрпљиви док чекате прву добит.

„У суштини моје неко виђење тога је да посао постаје исплатив оног тренутка при настанку идеје јер од тог тренутка ви сте у сталном процесу стварања и учења. Што се тиче саме индустрије сладоледа, мислим да посао постаје исплатив након две године, а ја бих сада након две године пословања могао да кажем да посао постаје исплатив онога транутка када почне да почива на мрежи сарадника, а не на једном човеку“, оценио је Стефан.

Зато су мрежу сарадника проширили и ван граница Србије. Ове године Стефанов сладолед на тајландски начин стигао је чак до Норвешке, јер је рецепт за овај хладни слаткиш уступио пословним партнерима из Осла. А ако њима тамо није хладно да једу сладолед, није ни нама у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво