Гуслање у Пекингу између Србије и Црне Горе

Црногорско Министарство културе саопштило је да су „наступом гуслара приликом отварања Културног центра Србије 'Иво Андрић' у Пекингу, који је био обучен у црногорску народну ношњу, као у крајње експлицитном идентитетском обележју, организатори тог наступа посегнули у конкретно културно наслеђе Црне Горе, представљајући га као своје“. Министарство културе и информисања Србије одговара је да упис гусала на Унеско листу нематеријалне културне баштине не значи да се тврди да су Срби измислили гусле и гуслање, него да је реч о темељној и живој баштини српског народа.

Чињеница да је певање уз гусле део културног наслеђа више балканских народа, обавезује, у најмању руку, на обазривију презентацију овог нематеријалног достигнућа, од оне презентације коју смо могли видети приликом отварања Културног центра Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, наводи се у саопштењу црногорског министарства које преноси РТЦГ.

Даље се прецизира да „то што је певање уз гусле за сада уписано на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства као део културног наслеђа Србије, подразумева да Србија приликом презентације овог наслеђа третира сопствену гусларску традицију и све оно што уз њу иде, као што су ношња, симболичка значења и изворност и аутентичност текстова гусларских песама“.

„Поштујући чињеницу да певање уз гусле припада и културном наслеђу Србије, што је уосталом потврђено уписом на Унескову листу, сматрамо да се приликом презентације и промоције овог нематеријалног достигнућа не би смело реферисати на оне његове садржаје и елементе који припадају другим народима, односно културном наслеђу друге државе. Вођена таквим приступом, Црна Гора ће и убудуће презентирати певање уз гусле, као део сопственог културног наслеђа, што ће се посебно односити на период након што кандидатура Црне Горе, Албаније, Хрватске и БиХ буде прихваћена од стране Унеска“, поручили су из Мистарства културе Црне Горе.

Србија није „посегнула“ ни у чије културно наслеђе

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да упис гусала на Унеско листу нематеријалне културне баштине не значи да се тврди да су Срби измислили гусле и гуслање, него да је реч о темељној и живој баштини српског народа, о чему сведоче бројна удружења и посећене гусларске вечери.

Србија је, приликом номинације певања уз гусле за Унескову листу поднела опсежну документацију и током двогодишње процедуре, стручњаци су вредновали приложени досије и читава процедура је била јавна.

Гуслар који је извео своју песму на отварању Културног центра „Иво Андрић“ у Пекингу био је одевен у ношњу коју су носили и носе Срби у Црној Гори и Херцеговини и то је чињеница коју ниједна нова идентитетска конструкција не може да измени, наведено је у саопштењу.

Део српског наслеђа, и то веома изразит, потицао је и потиче из Црне Горе и Србија није ни овом приликом узела ништа туђе. Сматрамо да је Министарство културе Црне Горе са више такта и скрупула требало да се огласи о овој теми, те их обавештавамо да Србија није „посегнула“ ни у чије културно наслеђе „представљајући га као своје“.

Охрабрујемо их да пажљивије изуче неспорне етнографске и етномузиколошке чињенице пре него што посегну за непримереном и неаргументованом јеткошћу.

Министарство културе и информисања Србије и установе културе, спремне су да им у том послу пруже и одговарајућу помоћ и податке, истакнуто је у саопштењу.  

Након што је Унеско одлучио да гусле уврсти на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства као део културног наслеђа Србије, амбасадори Албаније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и, како се наводи, неких других земаља, поднели су тој организацији заједнички захтев за постизање консензуса о томе да ли овај инструмент припада византијској или арапској култури.

број коментара 25 пошаљи коментар
(уторак, 18. дец 2018, 23:38)
Liberal [нерегистровани]

Ne lupaj

Znaci..onaj Ct manastir..kojeg je gradio moj pradjed i cukum djed..oba Cetinjani i nacionalno Crnogorci kao i ja...ne pripadaju meni..nego tebi..koji si iz Srbije..ili tvojim zemljacima iz Berana i Plevalja..koje ste ovih 100 god ubjedjivali da su Srbi..iz razloga sto su pravoslavne vjere..Svaka cast

(понедељак, 17. дец 2018, 23:06)
Guslar [нерегистровани]

Gusle

Mene je policija u Beograd privodila zbog gusala...ispred dzejove diskoteke...a u diskotevi pjeva Selma Bajrami...eto toliko o guslama srbijanskim.

(понедељак, 17. дец 2018, 18:26)
жб [нерегистровани]

Ее Србине Црно Горче шта те снађе

Кидају те на пола. Не дај се, гуслај.

(понедељак, 17. дец 2018, 12:48)
anonymous [нерегистровани]

@@Nosnja

I opet, Srbija je drzava matica svih Srba u regionu i kao takva ima za pravo da prezentuje kulturu koja se tice Srba. Nema tu nikakvih pretenzija na kulturu tudjih drzava - a pride, u Crnoj Gori vlast i deo naroda ionako ne smatra srpsku kulturu svojom, ako se ne varam, jel tako bese?

(недеља, 16. дец 2018, 23:36)
anonymous [нерегистровани]

@ Crnogorac

Montenegrin, ne pravi se blesav. Vi ste ti koji kradete sve od Srba iz Crne Gore jer izmisljate toplu vodu. Ne znate jos da li vam je Njegos najbolji Crnogorac ili najgori Srbin. Prema tome, nosnja je Srba iz Crne Gore, ali vi se vec ponasate kao da oni ne postoje jer vam je to i cilj. Okupirali ste pola Srbije svojim titoizmom, a Srbima u Cg ne date osnovna prava. Da ne pominjem da imate crkvu bez hramova jer hocete da uzmete nase. Gradite svoje pa cete imati cime da se hvalite jednog dana.

(недеља, 16. дец 2018, 23:03)
Crnogorac [нерегистровани]

@nosnja

Predstavlja se drzava srbija, to jest kulturni centar srbije u pekingu....a ne srpski narod u cijelini...

(недеља, 16. дец 2018, 20:08)
anonymous [нерегистровани]

@Nosnja

Drzava Srbija je matica Srba u regionu, tako da kao drzava koja predstavlja Srbe, ima za pravo da istice nosnje koje nose Srbi, ma gde ziveli. Izmedju ostalog, u vreme kada su se te nosnje nosile, dakle do pocetka 20. veka, masa Srba iz Crne Gore je dolazilo u Srbiju, nakon sto je teritorija Srbije bila opustosena ratovima, tako da je ta nosnja bila u tom periodu delom zastupljena i u Srbiji.

(недеља, 16. дец 2018, 18:48)
Crnogorac [нерегистровани]

Nosnje

Problem je u tome da oni predstavljaju kulturno centar srbije u Pekingu...tako da bi bilo normalno da predstave nosnje srbije a ne crne gore...bez obzira da su nosnje srpske ili crnogorske...to bi bilo isto da nijemacka sebe predstavlja negdije sa nosnje svajcarske ili austrije bez obzira da su nijemci ili ne.

(недеља, 16. дец 2018, 18:35)
anonymous [нерегистровани]

Filip Visnjic

je iz Bijeljine, Semberije

Nalazi se na grbu Bijeljine.

A sahranjen je u Vojvodini.

(недеља, 16. дец 2018, 18:25)
Dragan Dubonjac [нерегистровани]

šajkača

vrlo mi je jasno da misliš na šajkaču. Ali čak i to dokazuje koliko se zavisti nalazi u takvima poput vas.
Srbi su , naravno , evropski Narod i kao takav je kroz razmenu sa ostalim Evropskim Narodima nešto prihvati ali dosta toga svog istorijsko Srpskog zadržao.
Na vašu žalost Srbi su za razliku od vas zadržali svoje odlike a vi Milogorci ste svoje odbacili i prihvatilo sve sa Severa iako duboko u sebi znate da to niste vi !