„Јунона“ открива Јупитер у свој његовој лепоти

За тачно седам дана Насина свемирска летелица „Јунона“ прићи ће Јупитеру на 5.053 километра, крећући се брзином од 207.000 километара на час. Уочи започињања шеснаестог пролазка око гасног џина Сунчевог система, Наса је од досадашњих фотографија направила кратки тајмлепс снимак који нам показује Јупитер какав до сада није виђен.

„Јунона“ се налази у изразито елиптичној путањи око Јупитера, током које прилази веома близу планети уздужном линијом од северног до јужног пола.

Лансирана 5. августа 2011. године са Кејп Каневарала, „Јунона“ је ушла у орбиту Јупитера 4. јула, а до сада је 15 пута обишла око гасног џина. Почетак наредног обиласка означиће и половину примарне мисије, пошто је планирано да сонда укупно направи 32 круга.

Током ових прелета, осим изузетних фотографија, „Јунонини“ осетљиви инструменти испитују Јупитерове ауроре како би открили више информације о пореклу планете, унутрашњој структури, атмосфери и магнетосфери.

„Већ смо изменили уџбенике о природи Јупитерове атмосфере, као и о сложености и асиметрији његових магнетних поља“, рекао је Скот Болтон, главни истраживач мисије „Јунона“ са Југоисточног истраживачког института у Сан Антонију.

Током друге половине мисије сонда би требало да нам открије нове детаље који би могли да допринесу нашем разумевању Јупитерових снажних ветрова, стварању магнетних поља, структури и еволуцији унутрашњости нашег великог комшије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво