Вашингтон ратује са пацовима

Престоница САД Вашингтон суочава се са навалом сивих пацова, изазваном благим зимама и растом становништва.

Градске власти боре се да ситуацију држе под контролом пошто је у одељењу за сузбијање штеточина забележен рекордан број позива грађана, јавља АП.

Џерард Браун, директор одељења за контролу глодара у Вашингтону, каже да су благе зиме последњих неколико година омогућиле глодарима да се непрекидно размножавају.

Чак ни оштре зиме нису нужно погубне по пацове. Сиви пацов живи у просеку осам месеци, а греје се тако што живи у подрумима или под земљом. Дуже излагање хладноћи исцрпело би му залихе хране и онемогућило да се непрекидно размножава. Одрасла женка пацова има један окот месечно, односно око 10 младих.

У Вашингтону је последњих година, такође, дошло до значајног раста становништва, али и до економског напретка. Број становника порастао је на нешто више од 700.000, а Браун је истакао и да се број ресторана, барова и кафића у последње две године увећао за 25 одсто.

„Више људи са више новца значи више ресторана, што значи више ђубрета, што значи више хране за пацове", објаснио је Браун.

То није први пут да Вашингтон има проблем са пацовима. И некадашни градоначелник Ентони Вилијамс у свом говору приликом именовања на место првог човека града истакао је проблем са пацовима.

Актуелна градоначелница Муријел Боузер предвидела је средства у износу од 900.000 долара за побољшање контроле глодара и више запослених у том сектору.

Градске власти такође нуде финансијску помоћ и субвенције ресторанима који улажу у сопствене машине за прераду отпада које пацовима онемогућавају приступ храни.

Грађанима се саветује да канте за смеће прскају мешавином воде и хидроген пероксида.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво