„Шетња“ руских космонаута, затварали рупу на Међународној свемирској станици

Руски космонаути извели су готово осмочасовну шетњу у свемиру у покушају да реше мистерију рупе која се појавила на спољашњости Међународне свемирске станице.

Олег Кононенко и Сергеј Прокопјев у шетњи која је трајала седам сати и 45 минута прегледали су оплату „сојуза МС-09“ који је прикачен за Међународну свемирску станицу, фотографисали оштећење и поставили „термално ћебе“, саопштила је Наса.

Такође, узели су узорке који ће бити однети на анализу.

Особље Међународне свемирске станице обавило је укупно 213 свемирских шетњи, међу којима је четири обавио Кононенко, а две Прокопјев.

Кононенко, који је раније овог месеца стигао на станицу са астронаутом Насе Ен Маклајн и Дејвидом Сејнт-Џекусем из Канадске свемирске агенције, рекао је пред полетање да ће та шетња изискивати страховит напор. „Биће и психички и физички изазов“, додао је Кононенко.

Генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин изјавио је у септембру да је квар највероватније проузроковао утицај микрометеорита и да ће специјална комисија радити на проналажењу стварног узрока квара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво