Кров света пун ђубрета и фекалија

Од првог покушаја успона 1922. године на Монт Еверест, на путу ка највишем врху на свету било је неколико милиона људи, а већина је за собом оставила смеће и покварене шаторе.

Кров света пун ђубрета и фекалија Кров света пун ђубрета и фекалија

Због тога долина планине сада изгледа много другачије него што је приказују у туристичким рекламама.

Монт Еверест је са 8.848 метара највиши врх на свету, а први покушаји успона датирају из 1922. године.

Први успешан успон до врха планине забележен је 1953. године, а Едмунд Хилари и Теинзинг Норгеј су први који су видели свет с врха Евереста.

Мноштво људи се успело на планину након њих, а деведесетих година 20. века она постаје једна од главних дестинација за све планинаре света. Нешто касније, годишње је на планини било око 150.000 људи.

Планинари који први пут посете планину остају шокирани призором смећа и старих шатора којих је много у подножју.

Они који проводе доста времена у околини Евереста кажу да посетиоци не остављају смеће на врху, него га гурну према дну, јер немају снаге да га носе назад.

Смеће се купи у подножју планине. Ту су природне рупе које су пуне смећа, од пластике, алуминијума, конзерви и стаклених флаша, до папира и сличних отпадака.

Још један велики проблем су људске фекалије које се одбацују у рупе, а стигну до дна планине с лавинама.

Процењује се да годишње на планини остане око 5.400 килограма људског измета, јер сви који посете Еверест имају стомачне проблеме због нефилтриране воде коју пију.

Монт Еверест годишње чисти неколико стотина волонтера, а у ту акцију жели да се укључи неколико организација које планирају да отворе центре за чишћење у близини планине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи