Пензионисани борбени авион „Орао Ј 22“ добио нови изглед

Борбени авион „Орао Ј 22“ ручно су осликали уметници из удружења „Крафт и арт“ и тако је постао нова атракција Музеја ваздухопловства у Београду.

Представљању овог необичног уметничког дела које чини део изложбе радова Марка Ћулума и Марка Ивковића који уз Стевана Јовановића чине предузимљиву и креативну екипу из удружења „Крафт и арт“, присуствовало је стотинак знатижељних поштовалаца ваздухоловства.

Марко Ћулум се бави примењеним сликарством и за Танјуг открива како је дошао у ситуацију да ослика борбени авион „Орао Ј 22“.

„Захваљујући храбрости и отворености људи који воде Музеј ваздухоловства, добио сам прилику да се баш овде уметнички изразим. Сличну прилику је добио и мој другар Марко Ивковић који се бави металним скулптурама, а такође је члан удружења. Људи из Музеја ваздухопловства су нам дали одрешене руке и тако су настале наше уметничке интервенције и радови“, објашњава Ћулум.

Према његовим речима, пензионисани борбени авион „Орао Ј 22“ био је за њега велика инспирација.

„Помислио сам да је логично да авион буде украшен орлом. Тај авион има орла у свом називу и наравно сви знају да је орао на нашој застави. Стамени и чврсти орао се протеже као обележије нашег народа и земље кроз историју. То је био довољан разлог да орла укомбинујм с нашом тробојком и тако је настала ова ликовна интервенција“, каже Ћулум и додаје да је користио професионалну спреј боју за осликавање авиона. 

Долазио је викендима, а некада није било могуће радити због кише и ветра.

„У једном моменту сам добио сунчаницу, а дешавало се и да растерујем голубове како ми не би кварили рад“, прича Ћулум.

Стеван Јовановић из удружења „Крафт и арт“ каже да поставка целокупне изложбе у Музеју ваздухопловства садржи 12 радова. 

„Део изложбе је и метална скулптура која садржи три елемнта. Први је лансирна лампа за ракету, други елемент обједињује чекић, наковањ и руку и симболизује домаћу производњу. Трећи елемент је, наравно, авион“, рекао је Јовановић и додао да ће ову скулптуру поклонити Музеју ваздухопловства и да ће она постати део сталне поставке те установе културе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво