Најстарија птица на свету са 68 година положила јаје

Мудрост је женка лејсан албатроса и званично је најстарија птица на свету. Мада се по њој никада не би рекло, има најмање 68 година и годишње пређе десетине хиљада километара. А сада је и положила јаје.

Колико биљни и животињски свет може да буде фасцинантан, најбоље показује Мудрост (Wisdom), која се поново вратила на острво Мидвеј да положи јаје и одгаји ново младунче.

Научници су са њом први пут дошли у контакт и означили је 1956. године, што значи да је стара најмање 68 година. То је не спречава да се сваке године врати на пацифичко острво и положи јаје.

Биолог Чендлер Робинс први пут се сусрео са Мудрошћу и означио је близу америчких морнаричких касарни. Већ је била одрасла, што значи да је имала најмање шест година.

Мудрост је била једна од 8.400 албатроса који су означени те године и једна од стотина хиљада на Мидвеју, где албатроси долазе сваке године да снесу јаје и подигну птиће.

Лејсан албатроси се гнезде у огромним колонијама и то скоро искључиво на острвима Мидвеј и Лејсан. На првом се годишње гнезди око три милиона птица, од чега 1,2 милиона албатроса.

Најстарија птица на свету се на своје место гнежђења вратила 29. новембра, а пре пар дана снела је и јаје.

Албатроси траже партнера са око пет година и остају са њим до своје или њихове смрти. Годишње снесу једно јаје. Мудрост се са садашњим партнером, Акеакамаијем, упознала 2006. године, са „тричавих“ 56 година.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи