Кинези и Јапанци заједничики припремили изложбу о Путу свиле

Древни Пут свиле који је повезивао Далеки Исток и Европу оживео је кроз експонате на новоотвореноj изложби у Пекингу. Куриозитет је тај што су у опремању поставке уметничким предметима учествовали експерти из Кине и суседног Јапана.

Заједичка изложба Националног музеја Кине и јапанског музеја Пута свиле „Икуо Хирајама" отворена је у Пекингу. Поставку, која показује економску и културну размену међу цивилизацијама дуж древног Пута свиле, чини 200 предмета, а већина је старија од двe хиљаде година.

„Током године обогатили смо изложбену структуру квалитетним предметима из других земаља. Ово је изложба која посетиоцима представља сјајну цивилизацију Пута свиле", каже заменик куратора Националног музеја Кине Сије Сјаокуан.

Изложба је подељена у четири дела по месту порекла предмета – област Медитерана, Месопотамија и Иран, Централна Азија и Индија и северозападна Кина и област Дунхуанг, где су некада били погранични гарнизони на Путу свиле.

Токо Хирајама, заменик куратора у Хирајама Икуо музеју Пута свиле истиче да су међу бројним откривеним реликтима од почетка цивилизације до модерног доба изабрани најрепрезентативнији из различитих региона.

Икуо Хирајама, чије име носи јапански музеј, био је јапански сликар, чувен по радовима са тематиком Пута свиле. Често је сликао сањиве пејзаже пустиња у Ирану, Ираку и Кини. Помагао је у заштити културног наслеђа Дунхуанг области у Кини и изузетно допринео културној размени између Кине и Јапана. Преминуо је 2009. године

Јан Џи из Националног музеја Кине напомиње да су бројне цивилизације међусобно повезане и ослањају се једна на другу. „Ова изложба представља и културне карактеристике различитих региона, али и њихову културну универзалност", указује Јан.

Изложба ће бити отворена до 14. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара