Нa Tргу републике oстaци Виртeмбeршкe капије

Током реконструкције Трга републике, откривени су остаци Виртембершке капије, потврдио је за РТС заменик градоначелника Горан Весић.

„Зaвoд зa зaштиту спoмeникa грaдa Бeoгрaдa нaм je jучe пoсле пoднe звaничнo дoстaвиo свoje нaлaзe. Oстaци кaпиje кojи су нaђeни нa Tргу рeпубликe су oстaци Виртeмбeршкe кaпиje“, истакао je Вeсић.

Дoдao је и дa je тo кaпиja кoja je пoдигнутa зa врeмe aустриjскe влaдaвинe нaд Бeoгрaдoм oд 1717. дo 1739. гoдинe. Капија је добила име по принцу Александру од Виртемберга, који је био заповедник Београда и гувернер Србије од 1720. до 1733. године.

Градски архитекта Милутин Фолић каже да ће тим који ће се оформити у оквиру градског Завода за заштиту споменика одлучити како ће остаци капије бити представљени јавности.

Гостујући у Београдској хроници, Фолић је навео да ће део трга изнад капије бити другачије поплочан него што је првобитно планирано.

„Пронађени остаци ће највероватније бити обележени плочом на којој ће бити исписан историјат капије - година изградње, година рушења", навео је Фолић.

Сматра да би се радови на Тргу републике требало да се наставе врло брзо. „Место где се налази капија биће конзервирано, затрпаће се доњи слојеви и и финалном поплочању приказаће се пројекција капије на подлози", закључио је Фолић.

Капија је, када су Турци завладали градом, преименована у Стамбол капију (Истанбул капусу), по Цариградском путу, који је кроз њу пролазио.

Током турске владавине, Срби који би се побунили набијани су на колац у близини капије, па је стога оне постала симбол српског страдања под Османлијама. Срушена је 1866. године по наредби кнеза Михаила Обреновића.

У септембру су радови на реконструкцији Трга републике привремено обустављени јер су радници пронашли бројне археолошке предмете, као и остатке капије.

Осим тога, откривени су и остаци два уништена римска гроба, што се могло и очекивати када се узме у обзир да се простор Трга републике у целини налази у заштићеној зони античког Сингидунума, који је утврђен за археолошко налазиште – културно добро 1964. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво