„Бог хаоса“ на ивици супернове

Двојне звезде у систему удаљеном 8.000 светлосних година од Земље, одмах поред сазвежђа Шкорпија, на ивици су бинарне супернове, која би могла да произведе прву експлозију гама зрака на Млечном путу.

Аустралијски научници на Универзитету у Сиднеју открили су пар ретких, старих и нестабилних звезда на ивици супернове. Када се то деси, утврдили су да постоје добре шансе да произведу нешто још необичније и ређе – експлозију гама зрака.

Колико су ти догађаји насилни и хаотични најбоље илуструје чињеница колика се енергија ослобађа – експлозија гама зрака даје више енергије у десет секунди него што наше Сунце ослободи у десет милијарди година.

Гамазрачне експлозије су једни од најсилнијих догађаја у свемиру. Систем са поменутим двојним звездама назван је Апеп, по египатском богу хаоса.

„Ово је први такав систем откривен у нашој галаксији. Нисмо ни претпостављали да бисмо тако нешто могли да пронађемо у нашем дворишту“, рекао је астроном Џозеф Калингам са холандског Института за радио-астрономију.

Две звезде у поменутом систему познате су као звезде Вулф-Рајет. Оне су изузетно вруће, светле и старе и обично имају 25 пута већу масу од Сунца.

Поменути пар у систему Апеп губи масу изузетном брзином, хрлећи према свом крају. Зато што ова фаза супермасивних звезда не траје дуго, звезде Вулф-Рајет су прилично ретке, пошто знамо за тек стотинак у читавом Млечном путу, који има процењених 100 милијарди звезда.

Због тога је систем са двојним звездама типа Вулф-Рајет изузетно откриће.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара