„Недеља италијанске кухиње“, љубав, али и здравље, на уста улазе

Чак и ако припадате мањини која од Италије није ни Трст видела, сигурни сте у своје познавање некад суседне, али и даље веома нам блиске и вољене културе. Од моде, преко филмова, музике, начина живота, па закључно са храном, ознака „Направљено у Италији“ имала је на нас магично дејство.

Беспарица је у међувремену учинила своје, па је од Италије у просечном српском дому остало само парче пице и оно што само ми сматрамо шпагетама болоњезе.

Да је време за поновно упознавање, трећи пут нас подсећа зов „Недеље италијанске кухиње“. Међу 110 земаља и 1.300 догађаја нашли су се и Београд, Ниш, Нови Сад и Суботица.

„Циљ није само да се задовољи хедонизам, већ да се уједине и привреда и култура и традиција и да се покаже шта то медитеранску кухињу чини најздравијом на свету“, каже амбасадор Италије, Карло Ло Кашо.

Да је у питању много озбиљнији посао него што је само презентација ресторанског менија, потврђују бројке које је открила директорка Агенције за спољну трговину у Београду Марина Скољомиљо – за промоцију италијанских производа у Србији, њихова влада само ове године, уложила је 340 000 евра.

Како и не би, кад Италији њена прехрамбена индустрија годишње донесе невероватних 220 милијарди евра прихода.

Амбасадор Ло Кашо каже да део тог новца одлази и за другу страну – за промоцију српских производа у Италији, па отуда и вест да ће Италија бити земља-партнер следећег Пољопривредног сајма у Новом Саду.

„До тада, ко може то себи да приушти, прави укус Италије може осетити и у
неком од 28 наших ресторана који ће до 25. новембра нудити аутентичне јеловнике од аутентичних италијанских састојака. Остали ће се задовољити и предавањима о историји италијанских сирева, о њиховом преласку од хране сиромашних до трпезе богатих и барокном уласку у уметност. Из Болоње долази професор књижевности који ће нам у најлепшим страницама италијанске књижевности открити мирисе из кухиње. Храна је начин изражавања и култура сама по себи", подсећа Давид Скалмани, директор Италијанског културног центра.

Биће уприличен и мини-сајам намењен привредницима и семинари намењени будућим мајсторима медитеранске кухиње.

Ако све то пропустите, увек остаје могућност да у најближој самопослузи частите себе флашом италијанског маслиновог уља. Његове благодети добро су нам познате. Доказује то и податак да је само у овој години у нашим радњама, продаја маслиновог уља увећана за више од 70 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво