Природњаци у одбрани Дејвида Атенбора: Спасавање пингвина исправно

Водећи природњачки сниматељи и продуценти устали су у одбрану филмске екипе Дејвида Атенбора, која снима најновији „Би-Би-Сијев“ документарац "Dynasties", и њиховој одлуци да се умешају и спасу групу пингвина заробљених у кланцу.

Неписано правило јесте да екипе на снимању природњачких филмова не треба да се мешају у догађаје које покушавају да ухвате на камери. Упркос томе, екипа серијала Dynasties ускочила је када је видела пингвине у невољи.

Пингвини су се нашли у кланцу након што их је ветар однео или се парче леда на којем су стајали одломило, па су се сурвали у подножје. Филмска екипа је направила импровизовану рампу, како би пингвини успели да се попну и спасу.

Ипак, бројни природњаци устали су у одбрану, како га је окарактерисао Би-Би-Си Земља, „потеза без преседана“, преноси Гардијан.

Ветеран и један од најбољих природњачких камермана, Даг Алан, описао је принцип немешања као „кардинално правило“, али у одређеним ситуацијама.

„Уколико, примера ради, посматрате предатора и његов плен, кључно је да ваше присуство нема утицаја на исход“, истакао је Алан.

Са друге стране, Алан наводи да интервенција Би-Би-Сијеве екипе за њега не представља проблем.

„Да ли да се умешате или не одлучујете на основу онога што у тренутку затекнете. Апсолутно је погрешно да се мешате уколико је у питању однос грабљивца и ловине, али у овој ситуацији је у реду. Све што су урадили јесте да су пингвинима направили излаз“ објашњава Алан.

Филип Оар, аутор и редитељ, сматра да би како год поступили, некога наљутили. Присетио се да се и сам нашао у сличној ситуацији када је снимао документарац код Шри Ланке о уљешурама.

„Када се јато китова-убица појавило да лови уљешуре, схватио сам да се мој брод налази између ловаца и њихове ловине. Била је то тешка одлука. Иако нисам желео да видим да неки кит умре, било је веома реално да је наше присуство иритирало природни инстинкт и потребе једне од две врсте китова“, објаснио је редитељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара