Часовник који је свог изумитеља коштао милионе

Инжењер и аматерски изумитељ Томас Бромли из Хала у Великој Британији, направио је 1961. године један од првих дигиталних часовника на свету у својој шупи. Патент за дизајн имао је још три године, али га није обновио, што га је потенцијално коштало више милиона фунти.

Прототип часовника "Digitron Electric Clock" продат је недавно на аукцији у Беверлију у Источном Јоркширу за 520 евра.

Аукционар Џон Хаули истакао је да је Бромли добио признање "Salon des Inventors" у Бриселу 1964. године за прототип, а да би био мултимилионер да је обновио патент.

„Годину дана након што је патент истекао, један јапански произвођач избацио је скоро исти часовник и продао хиљаде комада“, каће Хаули.

Томасов син, Дејвид, каже да је његов отац добио и пословне понуде да направи још часовника, али да није имао довољно средстава да започне производњу.

Дејвид наводи да му је било тешко да се одвоји од часовника, али да су он и његова сестра одлучили да га, ипак, продају након мајчине смрти.

Свог оца је описао као електричног инжењера по дану и изумитеља ноћу, присећајући се да би често веома касно излазио из шупе. „Био је као неки луди професор“, каже Дејвид.

Томас Бромли, који је преминуо 1990. године, такође је изумео завесе које се аутоматски затварају када сунце зађе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи