„Јапан ерлајнс“ пооштрава провере након случаја пијаног пилота

Јапанска авиокомпанија „Јапан ерлајнс“ пооштрава систем провере пилота пред лет после хапшења пилота Кацутошија Џицукаве, који је имао девет пута више алкохола у крви него што је дозвољено.

Џицукава је ухапшен прошлог месеца на аеродрому Хитроу, пре него што се укрцао на лет за Токио. Том приликом је откривено да има 189 милиграма алкохола на 100 милилитара крви, а јапански медији пишу да је он варао на ранијим тестирањима.

Би-Би-Си преноси да нове пооштрене мере провере пилота у „Јапан ерлајнсу“ долазе и услед низа одложених летова због неспособности пилота да возе услед коришћења супстанци.

Према јапанском закону, не постоје ограничења за пилоте по питању конзумације алкохола, већ то остаје на авио-компанијама да одреде да ли ће и колика бити та ограничења.

Кацутоши Џицукава је на ранијим тестирањима варао тако што је користио апарат за мерење нивоа алкохола у крви код куће, удаљавајући се од надређеног пилота који би иначе требало да га контролише.

Авио-компанија је касније саопштила да се то јесте догодило, а одговорни пилот је потврдио да није правилно извршио контролу тестирања.

„Компанија ове прекршаје схвата веома озбиљно јер је безбедност наш приоритет и искрено се извињава свима који су претрпели последице због поступака нашег радника“, наведено је у саопштењу „Јапан ерлајнса“.

Портпарол авиокомпаније је рекао да се од августа 2017. године, догодило 19 пута да су пилоти ове авио-компаније „пали“ на тестирању.

Нове пооштрене мере подразумевају нови систем апарата за мерење нивоа алкохола на аеродромима са међународним линијама и казне за чланове посаде који прекрше правило о нивоу алкохола у крви.

Пилотима ће бити забрањена конзумација алкохола 24 часа пре полетања.

Те мере ће бити званично уведене 19. новембра, наводи Би-Би-Си.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво