Популарна имена у Србији: од Тарзана, Бега и Змаја до Мирођије и Богородице

Недавно је објављена вест да је име Адолф у Аустрији од завршетка Другог светског рата све мање популарно и готово да у потпуности нестаје. Која су имена у Србији на ивици опстанка, а која су заменила традиционална имена?

У Београду живи неколико Тарзана, имамо и Змаја, Динарка, Бруслија и Грицка. Некада се име Никола орило парковима, данас међутим, чешће чујемо маме које дозивају Хану, Вука, Луку и Лава.

Београђани кажу да је данас и Вида доста често име с обзиром да је мало изашло из моде у претходним деценијама, затим Софија, Алекса, Андреј...

Некада је било много више Радмила, Гроздана, Зорана, Даринки, а међу мушким именима, присећа се једна бака, Милан, Драгојле, Драган...

Раније се веровало да ће име одредити судбину детета. Давала су се имена по бакама, декама, свецима. Данас се прави нешто другачија селекција.

„Код девојчица су су то најчешће имена која имају три или четири слова док код дечака су имена са четири или пет слова. Значи код девојчица имамо Ану, Сару, Лену, Нину, Машу, Тару, Јану, Мију, Хану, а код дечака доминирају Вук, Урош, Сава, Лав, Павле, Јован, Петар, Душан, Коста“, наводи Зорко Петровић из Сектора за статистику Града Београда.

Кратко, али за неке традиционално име, изненадило је Врањанце.

„Имала сам прилику да кроз причу о породици како је деда ишао на ходочашће да један човек из околине Бујановца кроз причу мени помиње разне титуле и онда „и Бег“, ја кажем: „Шта Бег?“ Деда је био бег и дете ће се звати Бег“, прича Беба Каначки, овлашћено лице за електронску пријаву.

У Београду су поједини родитељи, додуше из другог угла, исто окренути традицији.

„Заступљена су имена наших старих владара као што су Стефан и Немања, имамо Марко и тако даље, али више су код девојчица заступљена ова интернационална имена, кратка имена које су у ствари на неки начин и скраћенице неких можда имена која су или библијска имена или су грчког или старовековног порекла“, објашњава Зорко Петровић.

Редовне су и несугласице око имена кад стигне нови члан породице.

„Деке и баке утрче да пријаве дете и просто желе да пренебрегну родитеље и они су ти који желе да дају име детету, наравно на то немају законско право и онда морате прво да послушате баку и деку који све знају, знају шта деца желе“, каже Беба Каначки.

У Србији тако можете наићи на Мирођију, Чајку, Богородицу. Неретко су серије биле инспирација за имена, па су тако Шехерезада, Касандра, Онур и Хурем једно време била најпопуларнија имена.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво