Огроман ударни кратер од астероида пронађен испод гренландског леда

Необично велики кратер, пречника 31 километар, настао ударом астероида, откривен је испод гренландске ледене плоче. Величине Париза, спада међу 25 највећих ударних кратера на Земљи.

Астероид богат гвожђем, скоро километар широк, ударио је у ледену површину Гренланда пре између 12.000 и три милиона година, објављено је у часопису Сајенс адвансес (Science Advances).

Удар свемирског тела подигао је огромну количину водене паре и материјала са површине у атмосферу и изазвао уливање бујица воде од топљења леда у северни Атлантски океан – догађаји који су највероватније проузроковали глобално хлађење (феномен на који се често указује и као нуклеарна или вулканска зима).

Током времена, међутим, велику рупу заклонио је 1.000 метара дебео слој леда и ту је остала скривена хиљадама година.

Кратер, који је откривен сасвим случајно, сада представља први велики кратер откривен испод континенталне ледене плоче.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво