„Стражар пред Ђердапом“ сија новим сјајем

Голубачка тврђава, једно од најлепших утврђења на Дунаву, поново у пуном сјају стражари пред Ђердапом и привлачи знатижељу туриста из читавог света.

Њена реконструкција започета још 2014. године приводи се крају. У току су завршни радови у унутрашњости.

„Тренутно се завршавају радови на крову палате, постављају подне плочице унутар палате, ради се презервација посебног објекта испод Шешир куле, који ми зовемо кантина и ради се на степеницама у кули шест“, наводи Искра Максимовић, директорка Тврђаве „Голубачки град“.

Крај радова предвиђен је за пети децембар, а од марта следеће године посетиоци ће моћи и да уђу међу зидине Голубачког града. Туриста већ има у великом броју.

Ове године 75.000 њих посетило је средњовековну тврђаву. Половина су били странци, углавном Румуни, а преко 3.500 туриста стигло је Дунавом, крузерима. Обновљени Голубачки град нови је адут у српској туристичкој понуди.

„Ово када сада видите заиста је вредело чекати. Ово је једна од најлепших тврђава на Дунаву. Чињеница да се налази на улазу у Ђердапску клисуру, читавој овој атракцији даје једну посебну важност. Сигуран сам да у перспективи ово може да буде једна од важнијих туристичких атракција у читавој земљи“, истиче Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Реконструкција Голубачке тврђаве, са изградњом тунела на Ђердапској магистрали и приступним саобраћајницама, коштала је 7,8 милиона евра. Највећи део финансирала је Европска унија преко аустријске развојне агенције АДА, која је такође дала 800.000 евра.

„Поносни смо на резултат и обновљене велике зграде попут палате. Драго нам је и да Србија сада ово може да користи и као туристички објекат“, каже Клаус Кепер из аустријске развојне агенције АДА.

Није познато ко је изградио Голубачку тврђаву. Она се први пут помиње 1335. године, а кроз историју била је угарска, турска и српска.

Остали аутори: Новица Савић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. нов 2018, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

Blago nama

Da se ne zaboravi pet vekova ropstva.

(четвртак, 15. нов 2018, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Tvrdjava

Svaka cast sto je konacno uredjen prostor tvrdjave. Cini mi se da su, malo sa ovim krovovima na kulama narusili izgled. Ili je to samo privremeno u toku radova?