Голубачка тврђава идуће сезоне комплетно доступна туристима

На Голубачкој тврђави до сада је завршено 90 одсто радова, а потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да ће идуће туристичке сезоне за туристе бити доступна комлетна тврђава.

Наредне године, истиче Љајић, очекујемо између 100.000 и 150.000 туриста када сви објекти буду и завршени.

„Данас је завршнео око 90 одсто радова, очекујемо да до 5. децембра буду завршени радови на унутрашњем уређењу главне палате, која је централно место за читаву тврђаву“, рекао је Љајић новинарима након обиласка радова на Голубачкој тврђави.

У марту ће, каже, бити изграђени и приступи до свих кула, односно метална степеништа.

„За наредну туристичку сезону имаћемо комплетну Голубачку тврђаву која је доступна туристама. Сигиран сам да ћемо имати чиме да се поносимо, имаћемо једну нову туристичку дестинацију на мапи Србије“, нагласио је Љајић.

Према његовим речима, много се каснило у реализацији овог пројекта, пре свега, због археолошких радова и нових налазишта.

„Када ово сада видете заиста је вредело чекати и ово је једна од најлепших тврђава на Дунаву имајући у виду да се налази и на улазу у Ђердапску клисуру, читавој овој атракцији даје посебну важност“, рекао је министар и додао да је сигуран да у перспективи Голубачка твђава може да буде једна од важнијих туристичких дестинација у читавој земљи.

„Ми смо само ове године, док тврђава није била доступна за посетиоце, имали око 80.000 гостију, од тога половина су гости из Румуније, половина домаћи туристи. Имали смо 44 пристајања крузера у Голупцу за 3.500 туриста углавном из САД, Аустралије и Велике Британије“, навео је Љајић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. нов 2018, 10:54) - Dzoni [нерегистровани]

Smederevska tvrdjava

Ovo sto se restaurira je velika stvar, daj Boze da se sve nase srednjevekovne tvrdjave obnove. One su stvarno blago Srbije koje ne moze da se odnese i proda u inostranstvu. Bilo bi lepo da posle obnove ove tvrdjave obnove i ostale. Bio sam skoro u Smederevu, tvrdjava je ogromna i prelepa ali se vidi da se ne ulaze u nju dovoljno, Takodje je na Dunavu, takodje ima pristaniste, i to bi bila interesantna turisticka destinacija za buduca ulaganja...

(четвртак, 15. нов 2018, 09:53) - Aleksa [нерегистровани]

Kako mali Mikica zamišlja obnovu tvrđave

Da, trebalo je da naprave drvene stepenice koje bi na oštrom golubačkom vetru i vlazi propale jako brzo. Treba neko da pogine kada se bude peo na tvrđavu, pa da takvi kao ti budete zadovoljni. Da li ste vi ljudi ikada putovalo malo izvan vaših sela i videli da je ovo što se radi u Golubačkoj tvrđavi potpuno normalan način rekonstrukcije starih objekata?

(четвртак, 15. нов 2018, 07:14) - anonymous [нерегистровани]

mile

A jel to za snimanje nekog filma ? Metalno-betonska dekoracija koja malo podseca na orginal . Ako jos bude i koja kula picerija ili podrumce za kafic bilo bi jos rentabilnije. Mozda moze da se napravi i koje selo na vodi da se internalizuje i privuce strane ulagace?

(четвртак, 15. нов 2018, 00:49) - Republikanac [нерегистровани]

Mikica - odgovor

Ti si jedna od onih nevernih Toma, nikad srećna ni zadovoljna, kad je tvrđava trunula , nisi glasa pustila, sad pametujes . Ćuti i ne ....

(среда, 14. нов 2018, 18:56) - vlajko [нерегистровани]

Ograda

Pored Reke Mosel (Nemacka) ima dosta Tvrdjava i svuda ima Pocinkovanih ograda i stepenica! Ima i Rasvete, o tada nije bilo struje .
Super izgleda,svake godine svracam da se odmorim.

(среда, 14. нов 2018, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

Mikica

Metalno stepeniste, jer su ga imali u srednjem veku. He he. Cela obnova je sumnjiva kao i izgradnja betonske glavne dvorane. Sve pod patronatom EU.