Ружичасти дијамант продат за рекордних 50 милиона долара

Британска аукцијска кућа „Кристи“ продала је дијамант „Ружичасто наслеђе“ за више од 50 милиона долара, чиме је оборен светски рекорд кад је реч о цени ружичастог дијаманта по карату.

Необично велики и скупоцени дијамант, на јесењој аукцији којa je организована у Женеви, купио је познати драгуљар Хари Винстон, саопштио је „Кристи“, преноси АП.

Британска аукцијска кућа очекивала је од 30 до 50 милиона долара за дијамант од око 19 карата, четвртастог облика, који је, иначе, највећи луксузни ружичасти дијамант икада обрађен.

Дијамант је, заправо, продат по цени од 44,5 милиона долара, али са „премијом купца“ и другим трошковима његова коначна цена је 50,375 милиона долара.

Припадао је раније породици колекционара Опенхајмер, а „Кристи“ наводи да је реч о једном од хемијски најчистијих примерака са скоро нимало нитрогена.

Рахул Кадакија, шеф сектора ове аукцијске куће за међународно драгуљарство, каже да је „Кристи“ за 251 годину колико послује продао само четири дијаманта тешка више од 10 карата у ружичастој боји.

Франсоа Киријел, који руководи сектором те куће за Европу, назвао је овај дијамант „Леонардом да Винчијем“ међу дијамантима.

„Дијамант је продат по изузетно високој цени за 2,6 милиона долара по карату, што је светски рекорд кад је реч о цени једног ружичастог дијаманта. Претходни рекорд је био 2,1 милион долара, али за много већи камен, од преко 50 карата“, рекао је Киријел.

У Женеви ће америчка аукцијска кућа „Сотби“ ставити на продају накит који је некада припадао француској краљици Марији Антоанети, а који није виђен у јавности у протеклих 200 година, наводи америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво