У „Улици добрих комшија“ сваки дан је Дан љубазности

Нишка улица у Зајечару, од пре петнаестак година зове се и „Улица добрих комшија“. Узајамно поштовање и толеранција трају дуже од пола века када су куће грађене. Дан љубазности, може се рећи, код њих је, сваки дан. Од тога се, кажу, дуже живи.

Мала улица, скрајнута од главних саобраћајница, свега двадесетак кућа, али посебна јер нема свађа и нерашчишћених рачуна. Такав стил живота наследили су од родитеља и нико неће да квари обичаје.

„Овде важи да ипак будемо сви сложни, да једни друге поштујемо, како и ова трећа генерација, наши су били прва, ми смо друга ево стигла нам је трећа, чак и четврта генерација, тако да сви добро живимо овде без икаквих проблема“, прича Драган Тошић из зајечарске „Улице добрих комшија“.

Инжењери, трговци, официри, млади и старији, ту се слави све од Божића до Ускрса, од Нове године до рођендана.

„Од кад памтим ову улицу, сви смо се дружили о светковинама на улици, под шаторима, свако је доносио своје тањире, виљушке и кашике, сви смо заједно спремали, ту су се играле карте, ту се певало, пило, веселило, дружило, тако да је то традиција коју смо сви негде наставили и дан данас“, објашњава Тања Јовановић.

Ово је једна од ретких улица, не само у Зајечару, вероватно и у целој Србији, из једног у друго двориште долази се кроз бочну капију, између комшија, нема зидова.

У том заједничком дворишту, унуке обучавају да буду добре комшије.

Припрема зимнице и печење ракије су заједнички послови, али и мобе кад је помоћ некоме потребна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи