Предивни Јупитер, сонда „Јунона“ послала нове фотографије

Највећа планета Сунчевог система је уједно и једна од најлепших, а фотографије које, са сваким кругом око ње, прави сонда „Јунона“ свакако су доказ за то.

Откада је стигла и почела да кружи око Јупитера 5. јула 2016. године, Насина сонда „Јунона“ направила је 16 кругова око гасовитог џина.

Сваким успешним кругом „Јунона“ се све више приближава Јупитеру, што јој омогућава да прави све чистије и јасније фотографије, а последња у низу је једна од најбољих до сада.

Фотографија је направљена 29. октобра, када је „Јунона“ била око 7.000 километара удаљена од Јупитера.

На фотографији се види један од северних појасева Јупитера и џиновски антициклон, познат као бели овал је јасно видљив.

Иако је сонда направила фотографију, велики труд у обраду уложили су научници Џералд Ајхштат и Син Дора.

Планирано је да „Јунона“ направи 35 кругова око Јупитера и да своју мисију оконча 2021. године, тако да се са приличном дозом сигурности може рећи да још боље фотографије тек треба да буду направљене.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво