Руковали се потомци Хабзбурга и Принципа

Док су се светски лидери окупили у Паризу на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата, двоје људи нашло се у Грацу како би се сетили атентата који је био повод за његов почетак.

Анита Хохенберг, прапраунука аустријског надвојводе Франца Фердинанда и Бранислав Принцип, потомак рођака Гаврила Принципа пружили су руке у склопу догађаја названог „Руковање за мир“, пренела је Хина.

„Био је то њихов први сусрет. И био је емотиван“, рекао је организатор, аустријски уметник Игор Петковић.

Петковић је у Грацу организовао низ културних догађања поводом стоте годишњице завршетка рата и позвао најближе рођаке две породице које су биле директно уплетене у његов почетак.

Гаврило Принцип убио је аустријског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију у Сарајеву 28. јуна 1914. године.

Месец дана касније Аустроугарска је прогласила рат Србији чиме је отпочео Први светски рат који се завршио распадом Хабзбуршког царства.

Сто година касније, Анита Хохенберг управља породичним дворцем Арстетен, где су Франц Фердинанд и Софија сахрањени, а Бранислав Принцип се у Србији бави филмом.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи