Ајша, Манго, Акс и Мик Авала у борби против криминала

Међу припадницима полиције је и једна необична чета коју чине и пси. Они имају различите задатке као што су трагање за експлозивима, опојним материјама али и хватање криминалаца. Раде у тиму са људима који кажу да су им пси партнери и да брину једни о другима. Прича ће бити емитована у емисији „Правац 202“ на Двестадвојци, али је новинарска екипа забележила и слику ове посебне чете.

Ајша је посебан пас који има посао. О њој брину четири водича службених паса при посебној јединици полиције – Полицијској бригади из састава ПУ Београд.

Ајшин посао подразумева да ради у тиму са човеком.

„Као што се патрола састоји од два полицајца, тако смо нас двоје патрола. Заједно радимо и чувамо једно друго", каже Данко Јовановић из чете водича службених паса.

У полицијској служби у Београд има четрдесетак одраслих паса као и шест штенаца. Постоје службени пси трагачи, односно истражни пси.

„Обучавају се за проналажење и хватање одбеглих извршилаца кривичних дела, за проналажење и откривање експлозивних материја и направа и опојних материја", објашњава капетан полиције Бојан Гавриловић, в. д. командира чете водича службених паса.

Тако је на пример Ајша специјалац за проналажење експлозива. Искусна је у послу и детаљно ради претрагу.

Међутим, постоје и младе снаге, као што је Манго, који је у завршној фази обуке и постаје специјалац. Његова задатак је откривање опојних материја и дрога.

Осим истражних, у служби раде и заштитни пси који се користе у позорничким и патролним делатностима, у акцијама одржавања јавног реда и мира. Један од њих је Акс, који уме чак и да салутира свом водичу.

Неки пси, као што је Мик Авала, имају опасније задатке, да хватају наоружане криминалце.

Сваки службени пас има свој бокс, обезбеђени су им надзор и нега.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво