„Двоглава аждаја“, од Солунског фронта до Париза

Парна локомотива „Костолац“ из Железничког музеја у Пожеги превезена је специјалним возилом у Париз, где је изложена поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата. Приказивање српске парњаче иницирало је француско удружење љубитеља железнице „Так де Лак“.

Локомотиву „Костолац“, која је муницијом снабдевала српске војнике на Солунском фронту, видеће десетине светских лидера који ће присуствовати обележавању стогодишњице победе савезника у Првом светском рату, у Паризу.

Парњача, из Железничког музеја у Пожеги, једина је локомотива постављена на изложби оружја и ратне опреме под куполом Палате инвалида где се налази и Наполеонов гроб.

Локомотива „Костолац“ направљена је давне 1916. године у Филаделфији.

Произведено их је 420, али су опстале само две – наша и још једна која се чува у Саобраћајном музеју у Дрездену.

„Двоглава аждаја“, како је названа, јер има два котла и ложишта, део је Техничке збирке Железничког музеја у Београду и има изузетну вредност. Због техничких карактеристика, историјске улоге и вредности, проглашена је културним добром.

После изложбе испред Палате инвалида, парњача ће бити пребачена у Музеј парних локомотива који се налази у околини Париза. Ту ће посетиоци моћи да је виде током целе 2019. године. У складу са потписаним уговором, након тога ће бити враћена у Србију.

Остали аутори: Оља Милетић
број коментара 0 Пошаљи коментар