Њу Делхи се не види од дима од петарди!

Индијску престоницу Њу Делхи прекрио је густ смог, а квалитет ваздуха достигао је опасне границе, након што је на десетине хиљада људи бацало петарде током прославе великог хиндуистичког празника светлости Дивалија.

С обзиром на то да су школе затворене током празника, многа деца су остала код куће и да би избегла загађење које се, према наводима америчке амбасаде, повећало три пута у односу на претходан дан.

У питању је загађење које је 20 пута веће од оног што се, према параметрима Светске здравствене организације, сматра безбедним и озбиљно може да погорша стање код срчаних и плућних болесника, преноси АП.

Влада сматра да је загађење резултат комбинације паљења пољопривредног земљишта и петарди.

Индијски институт за тропску метеорологију је саопштио да ће појачан ветар, који се очекује, смањити концетрацију загађујућих честица за два до три дана.

Међу онима који су славили, многи нису поштовали наредбу Врховног суда да се пиротехничка средства могу користити само између 20 и 22 сата у среду. Наложено је и да могу да се производе и продају само петарде које мање загађују ваздух.

Ове недеље власти су покушале да смање прашину водом коју су поливали у многим насељима, а грађевинцима су наложили да прекрију локације на којима се гради.

Министарство саобраћаја проверава аутобусе који улазе у регион да ли имају ваљана документа о издувним гасовима, претећи да ће казнити оне који их немају.

Индијска влада је забранила дизел возила старија од десет година, а у среду је забранила и улазак у Њу Делхи камионима који користе дизел гориво.

број коментара 0 Пошаљи коментар