Овај Шумадинац сакупља тракторе и плугове!

Када посетите Музеј који је основао Мирко Николић схватите зашто би се у њему остварили снови многих пољопривредника. У селу Теферич надомак Крагујевца Мирко је основао Музеј пољопривредних машина. Екипи РТС-а испричао је како се досетио да направи колекцију трактора, плугова и косилица.

Овај Шумадинац сакупља тракторе и плугове! Овај Шумадинац сакупља тракторе и плугове!

Његово имање на први поглед делује као складиште старог гвожђа. На други поглед, ово је Музеј старих пољопривредних машина, које Мирко Николић сакупља већ четири деценије.

„Кад сам се оженио 1978. године, имали смо једног 'фергусона', плуг, тањирачу и дрчљачу, а сад имам преко 40 трактора, а тих машина не могу да вам бројим. Мислим стварно не знам. Плугова само имамо можда 15 или 20“, прича власник Музеја старих пољопривредних машина Мирко Николић.

Сећа се да је још седамдесетих возио „поршеа“, али не аутомобил већ трактор. Била је то прва машина у његовој колекцији.

„И отац ми је причао: 'Синко, боље гомила гвожђа него гомила пара'. Ја волим тој машини, било да је то плуг, да л' је трактор, да ли је комбајн, ја волим да му дам душу, волим да га направим да ради, да функционише, да се користи“, наводи Мирко.

То је и његова главна мисија – да спасава машине од судбине старог гвожђа и продужава им живот.

„Ево, овај трактор ради, он носи ротациону косилицу, дрљачу, прскалицу, носи све. А он је код нас има 10-15 година. Он је у функцији, а кад сам га ја уз'о био је врвољ само такав“, oбјашњава овај Крагујевчанин.

У потрази за пољопривредним уникатима обилази напуштена дворишта и отпаде, а пријатељи му јављају где год виде оглас: „Трактор на продају“. После четири деценије прикупљања и даље не зна која машина му је најдража.

„То ти је као да питаш оног што има шест детета које му је најдраже, нема тога. Ја више волим да ми кад нешто мењамо између себе, што продамо продамо, али више волим било који трактор него паре“, прича овај колекционар.

Једино га мучи то што нема где да смести све своје машине, али упркос томе примерке из Музеја не продаје. На имању се налази један трактор Мирков вршњак за кога каже да нема тих пара за које би га се одрекао.

Верује да ће ретки, стари примерци тек добити на вредности. Љубав према пољопривреди и машинама пренео је и на синове који рестаурирају заборављене тракторе, плугове, косилице.

Син Ненад преправља стари трактор за који каже да је потребна цела зима да га оживи, док млађи Дејан објашњава да је потребно да саставе мотор, да га однесу на машинску обраду, да се састави, да се офарба, и да се уради инсталација на тракотру. 

Николићи су основали су и Удружење власника старих пољопривредних машина „Шумадинац“ које има 20 чланова. На питање да ли размишља да обустави сакупљање машина Мирко одговара да је то исто као кад би неко зауставио Дунав.

„Не можеш да зауставиш, ово је сада незаустављиво. Дунав ако можеш да зауставиш, ти изволи. Тако и мене“, шаљиво одговара Мирко.

Зато све што од пољопривреде зараде улажу у ширење колекције. Мирко машта о једном трактору који је, како каже, грешком продао. Обећава да ће га рестаурирати само за своју душу и да ће бити права атракција крагујевачког краја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво