„Чудовишно безглаво пиле“ снимљено у Јужном океану

Истраживачи из Аустралије развили су посебну камеру за снимање дубљих делова океана. Убрзо је светло обасјало слабо истражене воде Јужног океана, где влада вечити мрак и до површине су стигли снимци разних бића која је мало ко видео.

Оно што је научнике посебно изненадило јесте што су снимили врсту морског краставца коју називају и „чудовишно безглаво пиле“, због његовог чудног изгледа и кретања уз помоћ пераја која подсећају на крила.

„Чудовишно безглаво пиле“ виђено је раније само једном, у Мексичком заливу, наводи аустралијско министарство за енергетику и конзервацију.

„Камере нам пружају важне информације о морском дну, па можемо да утврдимо који делови мора могу да подрже одређене врсте риболова, а које да избегавамо“, објаснио је Дирк Велсфорд, предводник пројекта.

Створење чији је латински назив Enypniastes eximia живи на великим дубинама и креће се по дну океана, хранећи се ситним честицама сличним алгама.

Морски краставци припадају класи Echinoderms, има око 1.250 познатих врста, од којих многе лове илегално јер се у неким земљама сматрају за деликатес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи