Ускоро археолошки парк у Ћелијама код Лајковца

Археолошки локалитет Анине у Ћелијама код Лајковца, који се интензивно истражује од 2011. године, пример је најбоље сачуване руралне архитектуре римског периода у западној Србији. Заштитом стамбеног дела налазишта започето је формирање археолошког парка који ће ускоро моћи да прима туристе.

Остатке виле римског велепоседника из четвртог века конзервирали су стручњаци ваљевског Завода за заштиту споменика културе. На археошком локалитету Анине у Ћелијама код Лајковца, у протеклих осам година ископавања су интензивна. 

На комплексу од два хектара, који је општина откупила, налази се основа виле која је имала подно грејање, зидине економских објеката и остатке римског купатила. 

„Ово је велико пољопривредно добро каквих је било мало на простору тадашњих римских провинција, које је имало функцију да сакупља резерве жита и да их транспортује са овог места у градове или војне логоре који су се налазили на граници“, каже Радивоје Арсић, археолог Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

Истраживања у Ћелијама започета су пре 20 година. Археолог Жељко Јеж каже да су тада нашли трагове илегалног ископавања.

„То су били они трагачи за златом, који су можда користили тад и детектор неки. Избачене су биле неке опеке, фрагменти керамике и претпоставили смо да су можда тражили новац, којег, иначе, овде има јако, јако много", каже Јеж.

Локалитет Анине на километар од ушћа Љига у Колубару, поред Ибарске магистрале и нове деонице Коридора 11, ускоро ће бити и на туристичкој мапи Србије.

„Управо овом етапом која је сада завршена ми добијамо могућност за прве организоване екскурзије. Такође да могу да се направе одређене врсте изложби, да могу да се ураде одређене истраживачке радионице, летње школе и слично томе, а поготово табле које су сада постављене, омогућавају екскурзијама да виде шта се овде дешавало и какав је био живот, чак и без кустоса“, каже Милутин Ранковић, директор Туристичке организације Лајковац.

Министарства културе и туризма до сада су у истраживање и заштиту уложила три и по милиона, а лајковачка општина око 10 милиона динара због великог туристичког потенцијала локалитета Анине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара