Рембрантова „Ноћна стража“ биће изложена и током рестаурације

„Ноћна стража“ Рембранта Харменсона ван Рајна једна је од најпознатијих слика на свету, због чега холандски национални музеј Рајксмузеум не жели да лиши људе прилике да уживају у њој док траје рестаурација.

Почетком јула наредне године, музеј у Амстердаму понудиће јединствен увид у процес који се обично одиграва иза затворених врата у веома контролисаним условима.

Тим рестауратора радиће на ремек-делу унутар стакленој одаје, која ће бити постављена око слике. Тако ће посетиоци Рајксмузеум, али и људи преко интернета путем директног преноса, моћи да прате како изгледа и тече рестаураторски посао.

Генерални директор музеја, Тако Дибитс рекао је за агенцију Франс прес да је Рембрантова Ноћна стража једна од најпознатијих слика на свету и да је њихова дужност да је сачувају за будуће генерације.

„Више од два милиона људи годишње дође да види Ноћну стражу. То је слика коју сви воле и осећамо да свет има право да види шта ћемо радити са њом“, истакао је Дибитс.

Ремек-дело је већ два пута рестаурирано - 1975. и 1990. године. Први пут након што је посетилац ножем исекао слику тврдећи да је то урадио за бога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво