Грађевинска дозвола за Саграду фамилију 41 милион долара!

Базилика Саграда фамилија у Барселони, мораће градским властима да плати 41 милион долара, јер објекат 136 година нема грађевинску дозволу.

Тај „историјски споразум" склопљен је како би се добиле неопходне дозволе за ову грађевину. Укупна сума за та документа износиће 41 милион долара (36 милиона евра), а мораће да буде исплаћена у наредних 10 година, преноси Си-Ен-Ен.

Tај новац биће искоришћен за финансирање пројеката намењених ублажавању утицаја од око 4,5 милиона људи који сваке године посете ову недовршену базилику.

Градоначелница барселоне Ада Колау поздравила је постизање споразума и истакла да је после више од две године договорено плаћање дозволе за изградњу, обезбеђен приступ здању и олакшан живот побољшањем јавног превоза и обнављањем оближњих улица.

„Саграда фамилија је икона и најпосећенији споменик нашег града“, написала је градоначелница Колау на Твитеру.

Како наводи Си-Ен-Ен, 22 милиона евра биће уложено за унапређење саобраћајне инфраструктуре, а седам милиона да би се повећала доступност ширег система подземне железнице. Такође, четири милиона евра биће уложено за поправку четири главна пута, а три за чишћење околине и безбедност.

Црква у Барселони, надлежна за Саграда фамилију, објавила је на званичном налогу на Твитеру вест о предвиђеним побољшањима у организацији околине.

Шпански Ел паис објавио је текст пре месец дана у којем је навео да се чувена базилика шпанског архитекте Антонија Гаудија, Саграда фамилија у Барселони, која је и под заштитом Унеска, гради без надзора званичника.

Базилика у готском стилу гради се већ 136 година, а радове не надзиру ни локални Савет нити каталонска регионална влада, навео је лист и истакао да то чувено здање дневно, у просеку посети 12.000 људи.

Годишње базилику посети око 4,5 милиона људи и процењује се да је она најпосећенија туристичка атракција у Шпанији.

Планирано је да буде завршена до 2026. године, на 100. годишњицу смрти Антонија Гаудија, али упркос огромном значају пројекта за Барселону и околину, чувено здање нема општинску дозволу за изградњу.

Једина дозвола издата је 1882. године, када су локалне власти одобриле Гаудију да се план „процесуира“.

Катедрала чак није уписана у регистар имовине, а од 1995. године, земљиште на коме се здање налази, води се као власништво епархије Барселоне.

Након више од једног века изградње катедрале, одбор за изградњу и градоначелница Барселоне 2015. године почели су преговоре како би регулисали изградњу и плаћање дозвола по специјалном урбанистичком плану, а који би требали да се заврше до краја ове године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво