Нови шумадијски шарац биће бржи од вранца и лепши од липицанера

Многи домаћини туризам виде као шансу за опстанак села. Радоје Васиљевић из села Кутлово надомак Крагујевца досетио се да би шарени коњи могли да помогну у промоцији његовог краја. Зато је у својој ергели одлучио да створи нову врсту, атрактивног шумадијског шарца.

Нови шумадијски шарац биће бржи од вранца и лепши од липицанера Нови шумадијски шарац биће бржи од вранца и лепши од липицанера

Ово је холандско-шумадијски брачни пар. Муж шарац из Амстердама, супруга Крагујевчанка. Срели су се на највећој фарми шарених коња, у селу Кутлово.

Не зна се да ли су ово можда потомци чувеног Шарца – коња Марка Краљевића или тек неки од 1.500 примерака колико је америчка влада 1955. године послала тадашњој Југославији. Како год, на ранчу у Кутлову је у току пројекат стварања новог шумадијског шарца.

У Радојеву ергелу пре пола века није стигао амерички поклон, већ је шарене коње наследио од деде. Каже да су ови коњи у Шумадији постали права реткост, па је одлучио да их оживи.

„Укључени су и ветеринари и доктори пољопривредних наука и коњичке судије, тако да један тим људи ради на томе. Имамо намеру да у читав тај програм укључимо до 50 кобила“, објашњава власник ергеле Радоје Васиљевић.

Кобле су углавном из Шумадије, док пастуви стижу из најпознатијих европских ергела.

„Нама је стало да што више добијемо у квалитету и једноставно овде су кобиле од 160 до 170 центиметара висине. Њих планирамо да укључимо у све ово“, каже Радоје.

Нови шумадијски шарац, каже, имаће све најбоље особине. Циљ је да буде бржи од вранца и лепши од липицанера.

„Један смер ће бити стварање тог шареног српског парадног коња, али ићи ћемо и на стварање шареног српског јахаћег коња. С тим што ћемо за стварање шареног српског јахаћег коња користити искључиво арабере“, нагласио је овај љубитељ коња.

Већ 15 година Радоје прецизно води евиденцију о шареној фамилији коња и исто толико их има на свом имању. Верује да они могу постати права атракција овог краја и окупити најпре љубитеље јахања.

„Много су бољи шарци за презање и за јахање. Другачији им је ход, лепши је, лакше је, док липицанери имају жустрији темперамент“, објашњава Хелена Перишић која је на ергели основала и спортски коњички клуб „Шумадинац“.

На ергели се окупља и велики број младих. 

„Први пут сам била у неком односу са животињама, разумеју, сарађују и доста може да се научи од њих“, објашњава Анђела Уштевић, док њена другарица Јована Стојковић додаје да би свима препоручила да покушају да jaшу јер је то незаборавно искуство.

Из мештовитих бракова принова је већ стигла. Тако је ова ергела богатија за четири нова шарца. Екипа РТС-а крстила је двомесечну ждребицу – добила је име Веселинка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво