Неодољиви зов мора који сада прети средоземним бисерима

Око 40 медитеранских градова, од којих многи представљају споменике културе из времена Феничана или Млетака, у великој су опасности од подизања нивоа мора услед глобалног загревања.

Дубровник је једну јаку олују удаљен од поплаве која би могла да покрије десет одсто средњевековног града, једне од најлепших јадранских и медитеранских лука, која је привукла светску пажњу као место снимања хит серије Игра престола.

Али Дубровник је само једно од 40 историјских места широм Средоземног мора, заједно са кривудавим каналима Венеције и древном Картагином, којима прети пораст нивоа мора, наводи се у новом истраживању објављеном у часопису Нејчер комјуникејшенс (Nature Communications).

Главна слабост ових градова је иста она ствар која је и довела до њиховог процвата и због чега се сматрају бисерима Средоземног мора – неодољиви зов мора, наводи Вашингтон пост.

„Све се налази пар километара од обале. То тако личи на класичну медитеранску историју“, каже Џозеф Менинг, професор античке историје на Јејл универзитету.

Лена Рајман са немачког универзитета у Килу каже да је остала изненађена закључцима истраживања, због броја градова којима прете поплаве, јаке олује и ерозија тла.

„Непроцењиво је то што ћемо изгубити ако не заштитимо ова места. То је наше наслеђе, трагови наше цивилизације. Тако нешто не може у новцу да се изрази. То је више етичко и морално питање. Нећемо моћи да их заменимо када их изгубимо“, истиче Рајман.

Студија је користила Унескове податке и упоређивала са пројектованим растом нивоа мора. Утврђено је да од 49 споменика културе на листи УН, 37 је у опасности од, такозваних, „стогодишњих олуја“.

Венеција је свакако прва која пада на памет, због своје дуге историје борбе са морем, али се на листи налазе бисери попут Равене и Аквилеје, који у себи имају бројне споменике.

Примера ради, испод Аквилеје се налази древни град који још није ископан и као такав представља највећу археолошку ризницу своје врсте.

За Џозефа Менинга са „Јејла“ подизање растући ниво мора могао би да буде следећи велики „уништавач" људског културног наслеђа, након великог уништавања споменика у сукобима у Сирији, Ираку, Египту и другим земљама.

Највећи број угрожених места налази се у данашњој Италији, али и у Хрватској, Грчкој, Тунису и другим земљама. Са протоком времена и без предузимања мера, ризик ће се само повећавати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво