Највећи организам на свету умире и човек је кривац

Можда делује невероватно, али један једини организам покрива површину од 43 хектара, процењује се да тежи више од 6.000 тона и стар је најмање 80.000 година, али сада стручњаци сматрају да умире због човекових активности.

Пандо је огромна колонија јасике (врсте тополе) у америчкој држави Јути, за коју је генетским тестовима утврђено да је јединствен живи организам. Дрхтави џин, како га такође зову, покрива 43 хектара површине, а сва стабла повезана су пространим подземним коренским системом.

После хиљада година развоја, међутим, Пандо је у невољи јер више не расте, односно нема нових младица. У ствари, како је утврдило истраживање објављено у часопису PLOS One, Пандо је престао да се саморепродукује пре најмање 30 година.

„Због човека се све ово дешава“, тврди Пол Роџерс са Универзитета у Јути.

Људи су омогућили да локална популација јелена драстично порасте, јер су њиховe природнe грабљивице скоро потпуно истребљене. Осим тога, ранчери у близини пуштају стоку, која заједно са јеленима темељно уништава нове младице пре него што имају прилике да очврсну.

Њихови велики апетити довели су до тога да истраживачки тим није могао да пронађе ниједну младицу којој надземни део није поједен.

„Оно што овом чудесном систему треба је да се одмори и заштити од преживара“, наводи Роџерс, објашњавајући да само државне власти могу то да ураде.

Мањак новог дрвећа постао је евидентнији и када су аутори студије анализирали снимке из ваздуха из 1939. године. Тада су приметили и да су неки делови током времена искрчени.

„На тим површинама никада ништа није никло због комбинације сече, а онда и животиња које једу младице“, наводи Роџерс.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(петак, 19. окт 2018, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Некад је највећи организам био Велики корални гребен код Аустралије.

(петак, 19. окт 2018, 18:04) - Djekna [нерегистровани]

Utah

Alo bre, je li ti citas tekst, ili komentarises onako naslepo? Planktoni su zasebne jedinke, a ovaj organizam je povezan korenima, dakle sve je jedan oganizam kroz koji hrana i tecnost nesmetano cirkulisu. Pa to sta se desava sa biljkama ispod povrsine je cudo. Ako nista ne znamo o tome, ne znaci da se nista ne desava. A o ovome znamo dosta. U Srbiji su toliko zaslepljeni mrznjom prema Americi, da cak i nesto lepo i prirodno odatle odmah nazivaju lazima! Da je ovaj park u Rusiji, bilo bi nam milo oko srca. E pa nije. U Rusiji samo sneg, nema nista lepo.

(петак, 19. окт 2018, 17:10) - Sava [нерегистровани]

Ruski uticaj

Ja mislim da je to ipak zlokobni maligni ruski uticaj

(петак, 19. окт 2018, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

A mozds

Mozda je Pandi jednostavno vrijeme da ugine? Nazivio se.

(петак, 19. окт 2018, 12:13) - cika sumar [нерегистровани]

opet vrtite propagandu

koga vi folirate; topola i njena podvrsta jasika je brzorastuce nekvalitetno drvo, kratkog zivotnog koje se gaji radi celuloze koja se upotrebljava za proizvodnju papira;

(петак, 19. окт 2018, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

A mozds

Mozda je Pandi jednostavno vrijeme da ugine? Nazivio se.

(петак, 19. окт 2018, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Laž!

Kolonija nije organizam!
Više jedinki čini koloniju.
Ako je ovo laž,onda bi najveći organizam bila kolonija planktona. Toliko je velika da se vidi iz svemira.

(петак, 19. окт 2018, 10:21) - Ђорђе [нерегистровани]

Срби

Криви су Срби.

(петак, 19. окт 2018, 09:24) - глас разума [нерегистровани]

Доказ да је човек проблем и кад чува природу...

Вероватно су ти Јелени ту заштићени од стране човека у том националном парку... тако да човек и кад штити природу на један начин, опет на други доприноси уништењу неког њеног другог дела... као што видимо.

(петак, 19. окт 2018, 07:17) - nina [нерегистровани]

Bravo!

Sjajno poredjenje! Bas tako :(