Шта би Београд могао да „препише“ од Беча, најбољег града за живот на свету

Престоница Аустрије је најбољи град за живот у свету, потврдио је британски „Економист“ оно што други истраживачи тврде годинама. Беч је добио најбоље оцене за безбедност, образовање, здравство, екологију... Од 140 градова, наша престоница је на 82. позицији и у групи која је највише напредовала. Како се заиста живи у Бечу и шта би Београд од њега могао да препише проверила је екипа РТС-а.

Сваки други Бечлија није рођен у Бечу. А да то никоме не смета, потврђује Уна после пет година искуства.

„Са две просечне плате, двоје у кући могу да живе сасвим пристојно и да уштеде. Знам да је минимална плата од 1.100 до 1.200 евра, плус, да не заборавимо 13. и 14. плату коју обавезно имате“, истиче Уна Мрвош Бошковић.

После Срба у Бечу су најбројнији Турци, Немци и Пољаци.

„Ја сама пре три године дошла из Немачке и остала. Ово је за мене најбоље место за живот и рад и ништа не бих мењала“, тврди једна Бечлијка.

„Овде имас све што ти треба, много зеленила, музеје, позоришта, свуда су игралишта, добре су школе и обданишта. И веома је безбедно“, наглашава друга.

Утисак становника потврђују и истраживачи, кажу – Беч је најбољи град за живот, а прво мерило је безбедност.

„Сигурност је у надлежности државе, да полиција и судови добро функционишу, да се прекршаји и злочини уредно процесуирају, тј. да се криминалци и злочинци затварају... Тако да сада имамо лепу ситуацију да број деликата у Бечу опада“, каже др Хелмут Науман из Привредне коморе Беча.

Јавни превоз је оно на шта су Бечлије поносне, а посетиоци се најлакше навикну на метро.

Бечки метро има пет линија укупне дужине 70 км, возови иду на сваких 3-3,5 минута.

„Деценијама градимо и развијамо метро, а ту су и аутобуси и трамваји. Веома је важно имати добар јавни превоз јер то олакшава живот, посебно за око 200 хиљада људи који свакодневно долазе на посао у Беч. У поређењу с Европом, имамо највише километара пређених метроом“, објашњава Петер Ханке, градски менаџер за финансије.

Беч је лидер и по броју станова у власништву града. Таквих је чак 70 одсто и даје их повољно у закуп.

Оно о чему Бечлије уопште не морају да брину, јесте да ли ће за њихове малишане бити места у вртићима, за свако дете од рођења до поласка у школу обезбеђено је место и то у градским вртићима, апсолутно бесплатно, а и у приватним највећи део цене плаћа град.

Градска вода је понос Бечлија, а што мање аутомобила и више пешачења, уз чување зеленила, њихов су стил живота. Тако су и највећу трговинску улицу претворили у пешачку зону.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво