Због климатских промена, остајемо без пива?

Стотине милиона љубитеља пива широм планете могли би остати без омиљеног пића за свега неколико деценија, пошто усеви биљака од којих се прави нестају због глобалног загревања.

После прошлонедељног извештаја Уједињених нација, додатна истраживања показала су да постоје потенцијални проблеми везани за климатске услове у неколико земаља кључних за производњу пива – Белгији, Чешкој и Ирској, наводи часопис Нејчер планет.

У новој студији коју је водио Ви Си, научник са Универзитета у Пекингу, наводи се најмање пет модела који показују како би екстремни временски услови, који укључују топлотне таласе и суше, могли да смање принос јечма од три до 17 одсто, а то би неизбежно утицало на пивопије широм света.

Истраживачи су израчунали да би потрошња пива могла опасти за трећину у Ирској, Белгији и Чешкој, за четвртину у Великој Британији и за девет одсто у Кини, највећем светском потрошачу.

Пиво је најпопуларније алкохолно пиће на свету, а смањење производње би неизбежно утицало на цену. Пораст цена могао би да варира за од четири до 20 долара по паковању од шест лименки.

„Већ неколико миленијума, а за многе људе и данас, пиво је било важна компонента друштвених скупова и прослава. Иако се може тврдити да конзумирање мањих количина пива није штетно за здравље, чак и да је здраво, нема сумње да ће милионима људи широм света утицај климатских промена на производњу пива нанети бол“, наводи се у извештају тима.

„Ако желите да и даље уживате у фудбалу уз неколико лименки пива, онда је акција на спречавању климатских промена једини излаз. То је кључна порука“, изјавио је професор Дабо Гуан са Универзитета „Ист Англија“, још један члан истраживачког тима, преноси Спутњик.

Гуан је нагласио да пивске житарице нису једине културе које ће бити погођене климатским променама. Фармери ће се суочити са компликованим избором – да гаје луксузне културе или да хране стоку. Та дилема довешће и до несташице чоколаде, кафе и чаја.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. окт 2018, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Pesma posvećena pivu

Ja bez tebe ne mogu da živim,
Šta ću kriglo, nije nam se dalo...

(четвртак, 18. окт 2018, 12:50) - anonymna GR [нерегистровани]

priroda

kasno je covek shvatio da sve su to posledice nasih ponasanja prema prirodi. :(
nece palme, nece cokoladu, piva... vec ima dosta poplava i katastrofa zbog toga sto su neki unisavali sume....

(четвртак, 18. окт 2018, 12:48) - anonymna GR [нерегистровани]

a duvan

a ja se nadam da jednog dana ne bude cigareti, da bi ljudi ziveli zdravije i duze. duvan neka se koristi za nesto drugo a ne da nas ubije zbog novca.

(среда, 17. окт 2018, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Znači situacija je kritičnaaaa...

Ajde za čaj, manje - više...odviko sam se...
Ali čokolada, kafa!!!!
A tek pivo! Zamisli, za 40 godina punim stotu...i...nema piva da proslavim. E baš sam malerozan...

(среда, 17. окт 2018, 17:00) - anonymous Lala [нерегистровани]

I juuuu,

Pa sta ceemo bez piva .

(среда, 17. окт 2018, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Biće katastrofa

Em vrućina, em nema piva!! Ne znam ko će to preživeti?

(среда, 17. окт 2018, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

EVO PRILIKE

za Ruse. Kod njih se menja klima i iz sve hladnije idu u manje hladnoce. Sve vise uzgajaju ono sto ranije nisu mogli. Opet ce oni da zarade.

(среда, 17. окт 2018, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Auuu

Ljudi, ovo ne valja :(

(среда, 17. окт 2018, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Ista priča

Skoro svake godine cujem vesti da cemo ostati, bez kafe, pa sledece godine bez cokolade. Sta ce jos da izmisle

(среда, 17. окт 2018, 12:29) - Studentnapeni [нерегистровани]

Još jedan parametar

Autor studije o poskupljenju cene piva zaboravio je na još jedan bitan parametar koji utiče na cenu piva, to je voda. Kvalitetna voda u industriji piva u budućnosti će dodatno uticati na konačnu cenu, a pivo će biti mnogo skuplje nego što autor optimistično prognozira.