Канада легализовала марихуану

Канада је постала друга земља након Уругваја која је легализовала поседовање, производњу, дистрибуцију и рекреативну употребу марихуане. Тиме је испуњено обећање из кампање премијера Џастина Тридоа. Tај потез, тврде либерали, сузбиће илегалну трговину марихуаном, држати је даље од малолетника и снизити стопу криминала.

У просторијама колеџа „Нијагара“ у Онтарију, 24 канадска студента учиће како да узгајају марихуану за рекреативну употребу. Кажу да тој биљци треба исто светло као и хризантеми, а прихрањује се као парадајз и бибер. Ипак, на крају обуке, све биљке ће бити уништене.

„То је први такав програм у Канади, а одобрило га је Министарство образовања. Када завршимо обуку, имаћемо кредибилитет и дозволу за комерцијалну производњу марихуане“, каже Алан Улвин са колеџа „Нијагара“ у Онтарију.

У Њуфаундленду, најисточнијем делу Канаде, отворене су и прве продавнице у којима ће се марихуана легално продавати. У Онтарију ће моћи електронски да се наручи.

„Лиценцирани произвођачи ће почети први и биће универзитетски образовани. Моћи ће да раде као узгајивачи или лаборанти за потребе разних истраживања“, објашњава Бил Макдоналд из Програма за комерцијалну производњу марихуане.

О томе како марихуана утиче на здравље, на јавну безбедност и законско уређење – канадско друштво поодавно расправља. Од локалног до државног нивоа – сви су спремно дочекали закон о легализацији те лаке дроге.

Ипак, и даље је актуелна брига како ће се полиција носити са изазовом вожње под њеним утицајем. Тржиште тек почиње да се развија, а аналитичари предвиђају – првих година мању понуду од потражње.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи