Дрвени мобилни телефон, следећа главоломка мајстор Рајка

Док се многе компаније утркују која ће направити најпаметнији мобилни телефон, мајстор Рајко у својој радоници на Миљаковцу израђује и чува ретке примерке фиксних телефона. Eкипа РТС-а посетила је овог необичног изумитеља.

Дрвени мобилни телефон, следећа главоломка мајстор Рајка Дрвени мобилни телефон, следећа главоломка мајстор Рајка

Упркос томе што изгледа као да га је мајстор Рајко Борић позајмио из музеја, фиксни телефон који је направио ради и уз то је његов најновији изум. Дрвене телефоне прави већ четири деценије.

„То је било још давно у осмогодишњој школи, када ми је професор рекао да ће да ме обори на поправни из ручног рада, и онда сам ја почео интензивно нешто да радим и нешто да правим“, сећа се мајстор Благоје Рајко Борић.

Радни век је провео поправљајући телефоне. Љубав према изради дрвених наследио је од деде који га је учио столарском занату.

„Прво није ишло и није ишло и није ишло, и направим па ми се не свиђа па растурим, па поново, па поново. И онда је то једног дана кренуло и свидело ми се и ја сам почео то да радим“, каже Рајко.

Један телефон прави и до месец дана. Најбрижљивије бира дрво од кога настају његови изуми. Наводи да је за телефоне најбоље дрво од ораха, али и од трешње и вишње.

Рајкови производи стигли су до Занзибара, Америке, Јапана... Поруџбина има, а за цену га често не питају. Мада признаје да се од својих телефона тешко растаје.

„Ја то радим из душе и онда ми је тешко да некоме то поклоним јер онда дајем део себе. Ја овде уграђујем део себе. Хтео сам да направим нешто екстра и егзотично и да продам да купим ауто, а када сам видео шта сам направио онда нисам имао срца ни да продам ни да поклоним“, признаје овај мајстор са Миљаковца.

Свако дрво за њега је потенцијални телефон. Жице у пању преспоји као од шале. У прављење дрвеног мобилног телефона тек планира да се упусти.

„У сваком пању ако има места ја могу да монтирам телефон. Тако да то није одређен процес како ће то да испадне и вајар кад ради он не зна шта ће да изађе на крају. Само треба да спакујем унутра да повежем, да не мрда, мора чврсто да стоји и не сме да се помера“, открива Рако неке тајне свог заната.

Сав труд, каже, пада у воду ако телефон не ради. Међутим, већ дуже време то му се није десило.

Мајстор Рајко показао је како прави телефон, а екипа РТС-а уверила се да апарат ради. Нажалост, веза није успостављена јер је било заузето.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи