Лабудово окно – уточиште и гнездилиште заштићених врста птица

У Белој Цркви на обали Дунава налази се Лабудово окно – једно од најважнијих зимовалишта водених птица у Европи. Ту се окупља око 40.000 дивљих гусака и других строго заштићених птичијих врста, највећа је колонија и ласта „брегуница“ у Европи.

Смештено између Делиблатске пешчаре на северу и Рамског језера на југу, Лабудово окно је међународно значајно подручје за птице. На њему презимљава велики број – дивљих гусака, патака, галебова, а омиљено је окупљалиште највеће колоније лабудова у Србији.

„У децембру и јануару негде између 30.000 и 40.000 дивљих гусака могу се наћи на овом подручју. Овде на овом подручју имамо и велику колонију ласти 'брегуница' која је и практично највећа у Европи и броји око 10.000 парова“, наводи Миливоје Вучановић, оринтолог у друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Од 270 врста забележених у Лабудовом окну, чак 60 су строго заштићене.

„Списак врста је јако дугачак, споменућу само неке као што је 'црни орао' или 'гуске црвеновољке'. Те две врсте су строго заштићене у свим државама на свету и критично су угрожене, значи таксони којима прети изумирање а могу редовно у периоду миграције и зимовања да се виде на Лабудовом окну. Некада је могуће видети и више десетина примерака гусака 'цркногољки', а 'црних орлова' свега неколико на самом подручју", објашњава Драженко Рајковић, теренски оринтолог у друштву за заштоту и проучавање птица Србије.

Подручје је и веома важно налазиште нових врста. На последњем кампу, док су хватали и маркирали птице, оринтолози су други пут у Србији видели „дебелокљуну чигру“.

Још једна специфичност везана је за Лабудово окно, а то је чињеница да је у непосредној близини овог подручја, Дунав најшири у свом току од извора до ушћа, а широк је седам километара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво