Млади премостили хиљаде километара између Ниша и Белгорода

Братимљени пре четири године, Ниш и руски град Белгород, најбољим залогом својих братских веза сматрају пријатељство и сарадњу међу младима. Уз студентску размену и промоцију култура, 2.000 километара удаљени-градови постају ближи. Томе доприносе и познанства крунисана браком и наговештаји нових љубави, што ову српско-руску причу чини правом романсом.

Била је то љубав рођена на студентској размени. Сада је брак, наставак школовања и дивно искуство живота у две домовине.

„Нашла сам своју љубав. У Белгороду смо почели нашу заједничку историју и после смо отишли заједно у Ниш“, каже Снежана Лакетић из Белгорода.

„На другој сам години магистратуре, а Снежана је на првој и волимо кад смо овде и тамо“, истиче Александар Лакетић из Ниша

Како би још више зближили младе братских градова, основали су и Удружење, а чувени Универзитет Шухов, у Белгораду, где студирају, место је на коме се са посeбном пажњом негује љубав према Србији.

„То је пре свега, леп утисак који они стекну, одмах при првом контакту са Србима, са српском културом, просто, осећа се то као нешто блиско“, наводи Викторија Николајевна Рјапухина, директор Института за српски језик са универзитета „В.Г. Шухов“.

„Шухов“, иначе, обухвата девет факултета, а међу 25.000 студената, више од 2.500 их је из иностранства.

Теодора Цекић, студенткиња Факултета уметности са истог универзитета, каже да се, упркос томе што постоји блага носталгија, у Белгороду осећа као код куће, посебно због великог броја пријатеља које је стекла на студирању.

Показало се да је Белгород место где се не стиче само знање, већ и прави пријатељи и искрена љубав. Делегацију братског Ниша, која је аутобусом превалила дуг пут кроз четири државе, дочекали су белгородски званичници и студенти, али и девојке, заинтересоване за наше младиће.

„На овом путовању настала су нека нова пријатељства, која могу да ми промене живот“, наводи Ивица Стајковић, из Лесковца.

Први корак је начињен. Можда ускоро, братски Белгород и Ниш, Србија и Русија, у књигу својих породица упишу нова имена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво