Панчево први град у Србији са библиотеком на отвореном

У Народној башти у Панчеву, уз кафе галерију, постављена је библиотека на отвореном са соларним напајањем. Основна идеја је да књиге и часописи у овој библиотеци буду доступни свима заинтересованима за читање, али и размену по принципу: Ко донесе и остави књигу која му више не треба, може да узме неку другу из библиотеке.

Библиотека је постављена у јавном простору уз практичну употребу соларне енергије, а сваки комад уграђен у њу специјално је направљен на основу пројекта архитекте.

Лука Младеновић, млади архитекта и директор Архитектонског бироа Доминанте из Београда, који је дизајнирао и пројектовао изглед библиотеке, објаснио је зашто је комад урбаног мобилијара баш овакав и колико је за младе архитекте важно да имају пуну слободу приликом креирања неког новог производа.

У процесу пројектовања, како каже, прошао је кроз више различитих варијанти саме форме, док се на крају није одлучио за овај облик који је израђен и постављен у Народној башти у Панчеву.

„Мислим да је веома изазовна и атрактивна и надам се да ће бити једно место сусрета у парку. Овде је посебан изазов био форму претворити у квалитетан функционалан елемент који је постављен у парк. Захтевна су била и врата од плексигласа, због којих је сада потпуно изолована од свих атмосферских утицаја и херметички затворена. Одлучили смо се да буде плаве боје јер је то боја неба и боја бескраја и помислио сам како бескрајно људско знање које је записано у књигама заслужује да има боју бескраја“, објаснио је Лука Младеновић, стипендиста Фонда за младе таленте.

Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и младе Панчева каже да је град подржао реализацију овог пројекта пре свега јер је јединствен у земљи, али и региону.

„То је пројекат који се бавим једним савременим видом размене књига, који афирмише књигу и читање. Ово је нешто што је пре свега уобичајено у западним земљама, пре свега Скандинавији, где су читање, књиге и библиотеке на највишем нивоу развоја у Европи“, рекао је Ротар.

Лазар Јошанов, заменик директора пројекта „Петро солар“ из Новог Сада и аутор серије производа базираних на практичној употреби соларне енергије, израдио је и ову библиотеку нагласивши да је било изузетно изазовно направити је пре свега због самог облика објекта који је архитекта замислио.

Додао је да је посебно занимљиво код целог овог објекта, због облика, дизајна и димензија, чињеница да при изради нису могли да користе класичне соларне плоче.

„Морали смо са произвођачем соларних панела направити ову јединствену соларну плочу, троугласту, која је дебљине свега три милиметра, а пружа велику снагу. Цео систем може да ради дуже од 10 дана по мрклом мраку без икакве допуне“, објаснио је Јошанов.

Пројекат „Библиотека на отвореном са соларним напајањем“ суфинансиран је на конкурсу Града Панчева за подршку пројектима у области омладинског сектора у 2018. години.

Реализацију пројекта подржали су Град Панчево, Градска библиотека Панчево, Народни музеј Панчево, Туристичка организација Панчево и ЈКП Зеленило Панчево.

Прве књиге и часописе за ову библиотеку донирали су Градска библиотека Панчево, књижевници Немања Ротар и Гордана Влајић и грађанска иницијатива „Београдски читач".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво