Виљушка са нацистичким симболом није у болници у Зрењанину

Несвакидашња фотографија виљушке из времена окупације данима већ забавља кориснике друштвених мрежа. У Општој болници у Зрењанину тврде да такав есцајг они не користе и да фотографија није направљена у тој установи. Због честе употребе и великог броја пацијената, у болницама широм Србије тврде да прибор мора да се обнавља сваке или сваке друге године.

И пластичан и метални, ипак међу есцајгом зрењаниске Опште болнице нема прибора са нацистичким симболом. Виљушка са таквим симболом за коју се, на друштвеним мрежама, тврди да је фотографисана у овој болници, није њихова, тврде у овој установи. Скрећу, међутим, пажњу на други, већи проблем.

„Суочени смо и са проблемом нестанка есцајга, а наши пацијнети имају право да од куће доносе и користе прибор тако да је велика вероватноћа да је можда неко некада од пацијенат донео то и да је остала. На слици се не може видети да се ради управо о нашој болници, и не може се видети да је реч о некој болници. Ми тврдимо да то не припада нашој установи", каже Маја Сладојевић, координаторка за односе са јавношћу у Зрењансинској болници.

Прибором из Италије ручали смо са пацијентима Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије. Годишње на све оно из чега једу пацијенти потроше се милиони и милиони динара јер у КЦС се дневно дистрибуира чак 11.000 оброка, месечно око 350.000 оброка.

„С обзиром на то да Клинички центар има 3.500 постеља, и тако велики број пацијената, заиста је потребно на стотине комада прибора, есцајга, тањира, али и другог посуђа које је неопходно да би се пацијентима један оброк, односно три оброка у току дана пласирала на овај начин. Свакако да то захтева барем једном годишње, дакле на годишњем нивоу да се занави за прибор, тањири и све сто је потребно за кухиње којих има 23 колико и клиника, а према потребама клиника се то врши и мимо редовних набавки“, објаснила је Весна Миољевић, начелница Службе за болничку епидемиологију и хигијену исхране Клиничког центра Србије.

Више је пацијената који гледају у тањир, а не у прибор поред.

Екипа РТС-а обишла је и Општу болницу у Новом Пазару. Пацијенти кажу да је есцајг нов, храна добра, тањири лепи.

„Комплетан есцајг који се користи у болници у купљен је пре две године, мислим да је кухиња и сервиска служба на задовољавајућем нивоу, али то не значи да се нећемо потрудити да у наредном периоду то буде још боље и квалитетније“, рекао је Мехо Махмутовић, директор Опште болнице у Новом Пазару у којој се дневно послужи између 1.200 и 1.500 оброка.

Многе болнице у Србији основане си и постоје више деценија, па и векова. Да ли се у некој користи прибор из давних времана, који има вредност антиквитета, историјску и непроцењиву, није познато.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи