Уз помоћ вампира Саве Савановића, Зарожје хоће на туристичку мапу

Бајинобаштанско село смештено на путу ка Ваљеву, Зарожје, прочуло се по необичном јунаку, вампиру Сави Савановићу од кога Зарожани желе да створе и туристички бренд. За почетак обнављају његову воденицу.

Од како се урушила воденица у којој је некада „вампировао“ у мрачном теснацу крај реке Рогачице, подно малог зарошког ђавољег града, најпознатији српски вампир, како кажу његови Зарожани, постао је бескућник, па је био ред да обнове воденицу.

„Био се наљутио опасно, али ја мислим да ће се одљутити сада кад види своју воденицу да се гради“, каже Mиодраг Вујетић из Зарожја.

У селу међу планинама генерацијама се преноси легенда о Сави, јунаку приче Милована Глишића. После деведесет година из 1880. као и првог домаћег хорор филма Лептирица од пре четири и по деценије. И данас многи од њих верују у предање.

„Мене јесте дирао, али то многи не верују. Ја знам да јесте тако“, истиче Слободан Јагодић из Зарожја.

Ако је Савин „такорећи колега“, гроф Дракула, постао планетарно познат, зашто не би и Сава, питају мештани планирајући да до следеће године потпуно обнове воденицу, а онда рачунају на знатижељу туриста који им и сада често навраћају.

„Ко не верује кад будемо урадили нека дође, нека спава, ја ћу га частити“, наводи Слободан Јагодић.

Да се Сава врати по трећи пут међу Зарожане, остављају му чашицу добродошлице и верују да су бројни лептири око Рогачице његова претходница, али и наговештај туристичког развоја за који имају вољу, гостопримство и необичног јунака.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво