Јужноафричка Република легализовала употребу марихуане, али у кући

Највиши суд у Јужноафричкој републици легализовао је право одраслих да употребљавају канабис на приватном поседу, преноси Би-Би-Си.

Одлука о легализацији и узгоју марихуане за приватну употребу донесена је једногласно. Међутим, Јужноафричка влада успротивила се легализацији, тврдећи да је дрога штетна за здравље људи.

Све је почело када су се три корисника марихуане суочила са суђењем због употребе марихуане. Бранили су се тврдећи да забрана представља ограничавање слободе њиховог избора и задире у њихов приватни живот.

„Уколико одрасла особа користи или узгаја марихуану у приватне сврхе, то неће бити прекршај“, наводи се у одлуци суда. Незаконито је користити канабис у јавности и продавати и дистрибуирати га.

Савет за развој канабиса поздравио је одлуку Уставног суда и позвао владу да одбаци оптужбе против особа код којих је пронађана дрога.

„Влада би требало да буде либералнија и требало би да легализује употребу марихуане и у јавности“, рекао је Џереми Екшн, председник Дага странке која се бори за употребу канабиса.

Канабис се назива "dagga" у Јужној Африци.

Ова пресуда подсетник је да је устав Јужноафричке Републике један од најлибералнијих у свету и да подржава појединачна права, у овом случају, право на узгој и пушење властите марихуане.

Одлука Уставног суда приоритет даје питању приватности и праву особе да чини оно шта жели у властитој кући.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара