Изложба детаљно обновљених славних вагона оживела историју

Славни вагони из 20-их година прошлог века изложени су протеклог викенда у Паризу поводом Дана европске баштине, након што их је француска државна железничка компанија СНЦФ детаљно обновила.

Хина преноси да су три вагон-ресторана „Оријент експреса“ оживела историју једног од вероватно најпознатијих возова који је од 1883. до 1997. путовао између Париза и Истанбула.

Линија је пролазила и кроз Београд и Загреб, у коме је за њене путнике 1925. саграђен хотел „Еспланаде“.

Наводи се да је у тим вагонима, који су инспирисали британску књижевницу Агату Кристи за роман „Убиство у Оријент експресу“, лако замислити путнике у елегантним „чарлстон“ хаљинама и фраковима.

На париској железничкој станици могу се у оквиру изложбе видети и други славни вагони, попут оних који су припадали „Плавом возу“ на линији од Париза до Азурне обале, „Златној стрели“ која је од француске престонице ишла до Лондона, као и „Северној звезди“ која је од Париза путовала до Амстердама.

„За њихову рестаурацију смо проучавали архиве како бисмо пронашли оригиналне нацрте и узорке“, открио је Гијом де Сен Лаше, извршни директор друштва „Оријент експрес“ које управља баштином те железничке линије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво