У „пећини-пивари“ откривени докази о прављењу алкохола пре 13.000 година!

Археолози су у пећини у близини града Хаифе, у Израелу, открили локалитет за који се сматра да је најстарије место за производњу алкохола, од пре 13.000 година.

Ово је најранији доказ о производњи алкохола за који знамо, рекао је Дани Надел, један од археолога са универзитета у Хаифи.

Надел наводи да је нејасно која се тачно врста алкохола производила тамо, и у шали додао да „нису пронашли баш флаше пива“.

Археолози верују да би могла бити реч о некој врсти ферментисане каше. „Кували су нешто што је садржало приличну количину алкохола“, открива Надел, објашњавајући како се припрема ослањала на ферментисање житарица, што је и данас кључан процес у производњи пива.

У пећини Ракефет, где су археолози пронашли трагове замрзнутих житарица у рупама на тлу, производиле су се тек мање количине алкохола.

Надел је навео да је пећина такође коришћена за сахрањивање мртвих за време тзв. натуфијске културе, што су истраживачи утврдили током претходних ископавања.

Наводи се да је натуфијска култура почела пре око 15.000 година на простору источно-медитеранског региона. Израелски истраживачи верују да се алкохол можда производио као део церемоније Натуфијанаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се