Муралу у Рајићевој враћен стари сјај

Тржни центар „Рајићева", који се налази у центру Београда, прославио је први рођендан откривањем освеженог мурала на оближњој згради у Рајићевој улици, који је настао 1984. године као ауторско дело професора Чедомира Васића и групе његових студената са Факултета ликовних уметности у Београду.

Рестаурацију мурала у Рајићевој улици радио је тим студената Факултета ликовне уметности у Београду, предвођен професорком Весном Кнежевић.

Кнежевићева је рекла да је јако срећна што је мурал у Рајићевој рестауриран, јер је на њему радила као студент, а овога пута је била професор који је вођа тима.

Захвалила је тржном центру „Рајићева" зато што је препознао ликовне вредности и историјску важност овог мурала и уложио све напоре да се обезбеде средства за његову рестаурацију.

Између осталог, захвалила је и студентима који су радили на овом пројекту јер су, како је додала, уложили велике уметничке напоре да се поврати стари сјај и ликовне вредности које носи овај мурал.

Градски урбаниста Милутин Фолић је рекао да је улична уметност приоритет.

„Сви ми понекад нађемо времена да одемо у неку галерију или музеј, али улична уметност је ту стално са нама и око нас и због тога је она изузетно важна. У име Града Београда обећавам да ћемо наставити самостално или у сарадњи са људима који желе да помогну са освежењем мурала", рекао је Фолић.

Генерални директор израелске компаније „Ashtrom International", која је градила тржни центар, Захи Бонех истакао је да су удруженим напорима, у сарадњи са професорком Кнежевић и студентима, освежене боје мурала, који је осликан 1984. године и који је представљао „слободу уметности".

Додаје да ће освежени мурал у наредним годинама бити симбол просперитета и успеха „овог невероватног града".

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам говорила је о значају тржног  центра „Рајићева" за грађане Београда.

„Овај предиван тржни центар не би имао никакав смисао да није намењен вама (грађанима) и вашем свакодневном животу. Овде имате паркинг, ресторане, куповину, хотел – све на тако доброј локацији", истакла је амбасадорка.

Наводећи да се обично за рођендан добијају поклони, нагласила је да је овог пута тржни центар био тај који је даривао поклон грађанима Београда „симболичним реновирањем симболичног мурала, из 1984. године".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 15. сеп 2018, 01:15) - anonymous sasa [нерегистровани]

Pamtim to kao da je bilo danas!

Često sam kao mali dolazio u Beograd i svaki puta kad sam šetao knez mihajlovom bacio bih pogled na u to vreme veliku sliku. Ostalo mi je misao da je to naslikan Đorđe Balašević a da li i sada ne znam!