Европска комисија предлаже да се укине померање сата

Европска комисија предложила је да се укине полугодишње померење сата у Европи у 2019. години, а да се државама чланицама да слобода да „једном за свагда“ одлуче да ли желе да трајно примене летње или зимско рачунање времена.

Како се наводи у саопштењу ЕК, наведени законски предлог тежи да осигура да се било какве промене праве на координисан начин између суседних земаља како би се обезбедило правилно функционисање унутрашњег тржишта и избегла фрагментација, до које би дошло ако би неке државе чланице задржале сезонске промене сата, док би их друге укинуле.

У саопштењу, објављеном на сајту ЕУ, прецизира се да се наведеним предлогом укида сезонско померање сата на целој територији ЕУ, поставља се јасан и кратак временски оквир да промене ступе на снагу и охрабрују се консултације на националном и европском нивоу, како би се обезбедио уједначен приступ међу државама чланицама.

„Померање сата мора да престане. Државе чланице би саме требало да одлуче да ли ће њихови грађани живети у летњем или зимском времену. То је питање супсидијарности. Очекујем да ће Парламент и Савет делити овај став и наћи решење које функционише за наше унутрашње тржиште. Понестаје нам времена“, рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер у Стразбуру.

Комесарка за транспорт Виолета Булц позвала је државе чланице и компаније да обаве неопходне припреме како би се обезбедио координисани приступ у целој ЕУ.

Како се наводи у саопштењу, предлог ЕК ће бити упућен Европском парламенту и Савету како би се затражила њихова сагласност.

Ради обезбеђивања лаке промене предлог ЕК предвиђа да свака држава чланица ЕУ обавести до априла 2019. да ли планира да трајно усвоји летње или зимско рачунање времена.

Како се наводи, последњи пут казаљке би морале да буду померене у складу са летњим рачунањем времена у недељу, 31. марта 2019. године, а након тога земље чланице које желе да се трајно пребаце на зимско рачунање времена и даље би могле, и то последњи пут, да помере сат у недељу 27. октобра 2019.

После тог датума, сезонско померање сата не би више било могуће.

број коментара 0 Пошаљи коментар